Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cum sa ucizi cu sange receTrayvon Martin

Procesul lui George Zimmerman, un tanar de 29 de ani care a omorat un adolescent negru, Trayvon Martin, a polarizat Statele Unite in ceea ce priveste relatiile rasiale si dreptul de a purta arma. Zimmerman a fost absolvit de vina de un juriu format din sase femei albe. Decizia a fost extreme de contestata, pentru ca Zimmerman a recunoscut ca l-a omorat pe Martin. Dar, datorita unei legi in vigoare in Florida care se numeste legea apararii personale (stand your ground law), poti sa fii absolvit de vina daca arati ca ai avut motive sa te temi ca iti poti pierde viata atunci cand omori. Zimmerman a scapat pentru ca a argumentat ca si-a aparat viata de tanarul negru.

Ce se stie cu siguranta ca s-a intamplat? Martin se intorcea acasa cu suc si bomboane cand Zimmerman l-a observat pe strada. A sunat la politie, l-a descris ca negru cu hanorac care se uita insistent la casele din cartier. Le-a spus politistilor ca este ceva in neregula cu barbatul negru. Politistul la telefon i-a spus sa nu intervina. Zimmerman, pentru ca avea arma, s-a decis insa sa il contacteze pe Martin. La putin timp dupa asta, Zimmerman l-a omorat pe Martin.

In declaratiile lor, femeile din juriu au spus ca 
mai toate nu credem ca rasa ajucat un rol in cazul Zimmerman.
Avocatii lui Zimmerman l-au descris pe tanarul negru ca fiind suspect, desi acesta nu facea altceva decat sa se intoarca acasa. Un alt jurat, femeie alba, a declarat ca 
ambii tineri sunt responsabili pentru situatia in care s-au aflat.
Cu alte cuvinte, Martin era responsabil ca a fost atacat de Zimmerman ca fiind suspect; Martin era suspect, evident, datorita rasei lui.

Care este lectia procesului lui Zimmerman? Argumente de tipul 
juratii sunt femei si ele vor avea simpatie fata de cel care a fost ucis
nu au functionat. Desi femei, juratele albe nu au inteles ce inseamna sa fii negru in America lui 2013. Ele nu au inteles ca de fapt viata lui Martin a fost pusa in pericol din momentul in care o lege ii ofera dreptul de a ucide celui care se simte amenintat. Ele nu au inteles ca moartea lui Martin face parte dintr-un proces mai amplu in care masculinitatea neagra este criminalizata si considerate periculoasa. Doar faptul ca esti "femeie" nu iti ofera o perspectiva reala asupra inegalitatilor rasiale.

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce. A publicat lucrări despre istoria gândirii politice, feminism, queer theory şi psihanaliză relaţională.
DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!