Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Eu şi tu (Io e Te), filmul nesperat din cariera maestrului Bertolucci
Din 6 septembrie, cel mai recent film al lui Bernardo Bertolucci se lansează pe marile ecrane, cu o poveste realizată într-un moment în care maestrul italian nu mai spera să revină în cinematografie. După o carieră intensă şi apreciată de aproape o jumătate de secol, el nu a mai regizat niciun film din 2003, de la Visătorii(The dreamers), şi niciun film în Italia de 30 de ani – Eu şi Tu (Io e Te) însemnă revenirea lui în industrie, dar şi acasă.

Condiţia medicală precară cu care s-a confruntat în ultima perioadă l-a făcut să spere la altceva, la o altă activitate care să-l pasioneze, fără să ştie exact care va fi aceasta. Într-o zi fericită, însă, Niccolò Ammaniti i-a prezentat romanul lui, proapăt ieşit din tipar. Aşa s-a născut Eu şi Tu (Io e Te).

Povestea actuală şi sensibilă despre adolescenţe fragile şi inocenţe furate l-au făcut să spună:
Da!
Cadrul relativ restrâns în care are loc acţiunea, tendinţa mărturisită a lui Bertolucci de a transforma, răbdător şi neaşteptat, claustrofobia în claustrofilie, i-au dăruit contextul potrivit pentru a scrie şi rescrie scenariul timp de mai multe luni şi pentru a-l regiza imobilizat într-un scaun cu rotile.


Castingul a fost, se pare, un proces anevoios. Maestrul a ales în rolurile personajelor principale doi actori aflaţi la primul rol major în cinematografie: Jacopo Olmo Antinori şi Tea Falco.

Lorenzo, adolescentul care se ascunde pentru o săptămână în subsolul clădirii unde locuieşte ca să scape de o excursie cu clasa, este interpretat de Jacopo Olmo Antinori, cel numit "Olmo" datorită personajului lui Gerard Depardieu din 1900. Fiul actriţei Francesca De Martini, el a fost înscris la casting, pe ascuns, de mama lui. Până la Eu şi Tu (Io e Te) a jucat în mai multe piese de teatru şi seriale, dar fără să ia meseria de actor prea în serios – chiar şi acum, el consideră experienţa "unică şi irepetabilă".

Sora vitregă a tânărului, cea care îi invadează spaţiul încercând, totodată, să scape de dependenţa de heroină, este Tea Falco. Ea l-a îndrăgit mereu pe Bertolucci, iar şansa de a juca într-un film de-al lui părea un vis. În final, personajul Oliviei împrumută tot felul de trăsături din viaţa ei reală – pasiunea pentru fotografie, accentul catalan, nonconformismul, ba chiar şi unele dintre replicile pe care i le-a dat regizorului în discuţiile lor preliminare.

În rolul bunicii lui Lorenzo o regăsim pe Veronica Lazăr, actriţă de origine română, promotoare, prin fundaţia Itaro Arte, a filmului italian în România şi a filmului românesc în Italia, o prezenţă remarcată încă din anii '70 în filmele lui Bertolucci, Michelangelo Antonioni, Dario Argento.

Rezultatul colaborării cu aceşti câţiva artişti care l-au readus la viaţă pe marele regizor a fost deja aplaudat la Cannes, Dubai, Rotterdam, în Italia şi la San Francisco. Eu şi Tu (Io e Te) promite să fie o experienţă interesantă şi pentru publicul din România.

Pentru mai multe detalii, accesaţi www.facebook.com/Eu.si.tu.film
Descarcare poze - http://we.tl/JH5PZs7EZt

Parteneri media: Radio Guerrilla, Ziare.com, Cinemarx, Cafe Gradiva, Cooperativa Urbana, Money.ro, Orasul meu , Tabu, Unica, La Un Ceai, Sub25, Hotnews, TVR2, Teenpress, Cărtureşti, Femina.

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!