Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Sportul, parodia feroce a politiciiCeea ce ne sare în ochi, din moment ce ne interesăm de fenomenul sportiv, este amploarea sa planetară ce nu poate fi negată. E ca şi cum viaţa ar fi fost întemniţată de sport: de oriunde am afla-o, indiferent de moment, este imposibil să te sustragi informaţiei sportive. Din acest punct de vedere, sportul se poate compara doar cu religia. Trebuie să vedem în succesul său un veritabil eveniment istoric, de durată, un fenomen care face epocă. Nu un epifenomen, nu un capriciu al mulţimilor, ci un fenomen istoric profund. Poate că istoricii dintr-un viitor îndepărtat, consternaţi, vor numi epoca noastră era sportului sau vârsta sportului, aşa cum vorbim astăzi despre Lumini, despre Renaştere sau despre romantism. Cuvântul "sport" va servi atunci pentru a desemna o perioadă istorică. 

(Extras din eseul prietenului Robert Redeker: L’emprise sportive de la Editura François Bourin. Inutil să mai precizez că îl recomand cu căldură).

Traducere de D. L. Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!