Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Frumuseţea corpului feminin după naştere
Astăzi nu se mai vorbeşte despre eu ideal, azi se vorbeşte despre corp ideal. Eul ideal se defineşte prin existenţa unei formaţiuni intrapsihice ce ţine locul narcisismului infantil, posesor al iubirii nemărginite de sine şi al tuturor preţioaselor perfecţiuni şi atotputernicii. Corpul ideal, spre deosebire de eul ideal, nu este impus din interior, ci din exterior (prin aceasta se aseamănă cu un ideal al eului). Este impus de societatea actuală şi de modelele pe care ea le promovează. Este un corp străin ce penetrează adânc personalitatea umană până în punctul în care aceasta îl introiectează, îl asimilează complet.
Astfel, corpul ideal şi originar străin devine un corp-parazit ce impune "gazdei" nevoi şi dorinţe false. Sufletul-media dictează, corpul-gazdă execută. Ceva din acest mecanism pervers se regăseşte în toate reclamele ce promit produse care ating standardele unui corp ideal.

Dacă însă alegem să ne îndepărtăm puţin de pojghiţa media consumeristă ce împăienjeneşte ochii consumatorilor avem şansa să descoperim frumuseţea unui corp liber, neatins de imperativele imposibile ale unui supraeu social tiranic. Această frumuseţe a unui corp feminin matur este surprinsă într-un proiect fotografic numit A beautiful body. Creatoarea acestui proiect pe nume Jade Beall este o mamă care, după prima naştere, a suferit de depresie post-natală. Se simţea urâtă şi nedorită. Experienţă dureroasă trăită a făcut-o să-şi redefinească atitudinea vizavi de corpul ideal şi de urmele pe care le lasă o naştere asupra lui. Cum a avut loc această schimbare în percepţia ei? A intrat într-un studio de fotografie şi s-a pozat nud alături de fiul ei care atunci avea 5 săptămâni.

Jade Beall s-a gândit să valorifice experienţa ei împărtăşind-o şi altor mămici. Rezultatul s-a concretizat într-o poveste vizuală de impact în care femei de pretutindeni (70 de mame până acum) învaţă, prin fotografie, să-şi iubească propriul corp neatins de machiaj, Photoshop sau de alte trucuri de cosmetizare. 

Media este împânzită de imagini ale corpului feminin. Dar nu de acest gen de corpuri. Scopul meu este să ajut mamele din întreaga lume să simtă că sunt frumoase în continuare, indiferent de urmele lăsate de naştere pe corpurile lor. (Jade Beall)


Alexa Plescan

este psiholog.
DE ACELASI AUTORToate articolele acestui autor
*

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!