Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Noul pământ al făgăduinţeiTârg de locuri de muncă în Wrocław, aprilie 2011

Elena Barcia Fernandez, din însorita insulă Mallorca, avea 20 de ani în momentul în care criza a lovit Uniunea Europeană. La acea vreme, în 2008, încă se vorbea de o criză financiară. Doi ani mai târziu, a devenit o criză economică. În momentul de faţă, Elena spune clar: este vorba de o criză existenţială. Fără loc de muncă, fără bani, fără perspective.

Unul din doi spanioli cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani nu are loc de muncă. Iar dacă ai un loc de muncă, nu vei şti niciodată dacă îl poţi menţine, dat fiind că în Spania se pierde un loc de muncă la fiecare minut. Numărul şomerilor a atins nivelul-record de şase milioane.
Comparativ cu Spania, Polonia este o ţară prosperă în prezent, 
declară Elena Barcia Fernandez, pentru publicaţia Przekrój.

Ea afirmă că tinerii părăsesc Spania pentru că nu mai au încredere în politicieni. Cum ar putea să aibă încredere în ei? Înaintea alegerilor, Partidului Popular, aflat la guvernare, a promis că va crea 3,5 milioane de locuri de muncă. Acum, Guvernul a anunţat că, în actualul mandat, care se va încheia în anul 2015, nu va putea crea niciun loc de muncă.

Situaţia este similară în alte ţări din sudul Europei: în Portugalia, Italia, Grecia sau Republica Cipru. Angajaţii din toate domeniile îşi pierd locurile de muncă, iar tinerilor le este foarte greu să pătrundă pe piaţa muncii. Pentru a spori şansele în relaţia cu potenţialii angajatori, mulţi tineri din Spania şi Italia îşi îndepărtează tatuajele.

Cei mai ambiţioşi şi curajoşi emigrează. Printre destinaţiile populare se numără ţări nordice, precum Germania, Austria, Olanda, Belgia şi Marea Britanie, unde rata şomajului este relativ mică. Condiţiile pe piaţa muncii sunt favorabile şi în Malta şi Luxemburg. Inclusiv în Polonia.


"Polonia Mi Casa"
Polonia oferă mari oportunităţi. Situaţia de pe piaţa muncii este mult mai bună aici decât în Spania, 
afirmă Oscar Charro, în vârstă de 35 de ani, care s-a mutat în Polonia în urmă cu un an. A fost o decizie gândită bine: iniţial intenţiona să îşi deschidă o afacere în Spania, unde aproximativ 12 firme mici şi mijlocii intră în faliment zilnic, astfel că ideea nu era prea bună. De aceea, Oscar Charro a decis să îşi deschidă o afacere în unul dintre statele membre UE care se bucură de o creştere economică mai rapidă decât cea a Spaniei. A ales Polonia, pentru că, spune el, aici există spaţiu pentru dezvoltare.
Varşovia este o veritabilă capitală europeană. Când sunt aici, mă simt în locul potrivit, la momentul potrivit,
adaugă tânărul spaniol.

Atunci când Moises Delgado s-a mutat în Polonia, acum zece ani, prietenii lui spanioli au fost surprinşi. La fel ca Ribas Garau şi Elena Barcia Fernandez, iniţial el a venit în Polonia ca student Erasmus. I-a plăcut aici, a învăţat limba şi a găsit un loc de muncă în domeniul său. Afirmă că este fericit în Polonia:
Venirea în Polonia a fost o decizie bună. Sunt de profesie filolog şi am găsit un loc de muncă în domeniul publicării cărţilor.


Nenumărate aplicaţii pentru locuri de muncă

Departamentele de relaţii publice ale companiilor poloneze au fost uimite: numărul aplicaţiilor pentru locuri de muncă provenind din vestul Europei este din ce în ce mai mare, în principal pentru posturi de ingineri şi în management. Cele mai multe aplicaţii provin din statele sud-europene afectate de criză: Portugalia, Spania, Italia. Cei mai mulţi aplicanţi străini sunt tineri cu puţină experienţă profesională, dar specializaţi. Un alt grup este cel al managerilor cu experienţă în companii multinaţionale. În contextul crizei profunde din sectorul spaniol al construcţiilor, cererea pentru arhitecţi a scăzut în Spania cu 90%. Firmele poloneze de arhitectură sunt luate cu asalt.

Limba spaniolă poate fi auzită din ce în ce mai frecvent în oraşe precum Cracovia, Poznań, Wrocław şi Gdańsk.
În fiecare seară, am cel puţin 20 de spanioli care vin să bea ceva aici, 
spune un barman din Varşovia. Beau pentru succesele pe care le au. Mulţi şi-au găsit în sfârşit loc de muncă şi, chiar dacă au salarii mai mici decât în vestul Europei, au şi cheltuieli mai mici. Polonia rămâne o ţară în care cheltuielile asociate nivelului de trai sunt relativ mici. Iar viaţa aici este frumoasă.

Viaţa este amuzantă aici. Europa de Est obişnuia să fie terra incognita pentru noi. Acum o descoperim şi este o experienţă foarte plăcută. Am învăţat chiar şi cum să scăpăm de mahmureală mâncând castraveţi muraţi. Polonezii au fost foarte amabili cu noi. Vă iubim!,
afirmă Rodrigo, aplecându-se peste bar. Cumpără un rând de lichior de nuci polonez pentru prietenii lui spanioli care ridică toţi paharele pentru tradiţionalul toast polonez:
Na zdrovye!

Jerzy Ziemacki

este doctorand în filosofie la Universitatea din Varşovia şi scrie reportaje şi editoriale pe teme politice pentru publicaţia Przekrój.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*
Sursă: Presseurop
Citiţi articolul original în Przekrój

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!