Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Camera recuperării frumuseţii: o incursiune în lumea chirurgiei estetice
Frumuseţea vine din interior sau este impusă din exterior? O întrebare cu multiple implicaţii individuale şi sociale. O întrebare al cărei răspuns se poate ghici în campaniile publicitare de promovare a produselor cosmetice. Un răspuns ale cărui consecinţe se traduc în profitul financiar monstruos adus de o latură a medicinei care adună în jurul ei tot mai mulţi adepţi: chirurgia estetică.
Ji Yeo este o tânără ce şi-a petrecut adolescenţa în Gangnam, un district din Seul, capitala Coreei. Şcoala primară o făcuse în SUA. La întoarcerea în Coreea, a fost uimită să vadă cum profesorii arătau dispreţ faţă de felul în care arătau elevii lor. Erau ba prea înalţi, ba prea scunzi. Aveau nasul fie prea mare, fie prea mic. Erau prea slabi şi aveau ochii prea mici. Nimic din înfăţişarea lor nu corespondea idealurilor vestice ori caucaziene ale educatorilor. Efectele unei imagini de sine scăzute s-au văzut inclusiv asupra lui Ji Yeo. Aceasta declara:

În liceu, singurul meu scop era acela de a deveni frumoasă. Împotriva voinţei părinţilor mei, am lucrat în mai multe locuri part-time ca să economisesc bani pentru intervenţia chirurgicală estetică dorită. Obiectivul meu era să mă operez pe întreg corpul imediat ce absolveam liceul. Am suferit mai mult de douăsprezece operaţii estetice până să realizez că acestea nu erau pentru mine. Credeam că o să am o viaţă mai bună dacă îmi perfecţionam întreaga înfăţişare. (Sursa: http://www.dazeddigital.com/photography/article/16635/1/ji-yeos-bandaged-babes)
Acum Ji Yeo este asistent medical iar, în timpul liber, fotograf. Propria experienţă cu chirurgia estetică a făcut-o să creeze proiectul Beauty Recovering Room care documentează într-o formă artistică viaţa femeilor aflate în faza de recuperare după ce tocmai au trecut printr-o operaţie estetică. În acest fel, lucrările tinerei Ji Yeo atrag atenţia asupra costurilor presiunii sociale din Coreea.
Alexa Plescan

este psiholog.
DE ACELASI AUTORToate articolele acestui autor
*

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!