Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

De la sanctuar la gherile
În jocul de Go este câştigător cel care reuşeşte să ocupe un teritoriu mai întins... cel care reuşeşte să-l încojure pe celălalt va deţine şi suprafaţa cea mai mare...

În jocul de table (Backgammon) câştigă cel care reuşeşte să se mute cu toate piesele care i-au rămas în teritoriul celuilalt... şi în unul, şi în celălalt joc (ca şi în şah) există noţiunea de "casă", de sanctuar... fie că este complet ocupată sau nu, fie că ajungerea în casa străină duce la promovarea pieselor, noţiunea de sanctuar rămâne în picioare (nu şi în poker!). Ea este încă valabilă în planul strategiilor politico-militare. Noţiunea "Fortress America" este încă valabilă, asigurarea unui sanctuar de securitate maximă constituie un punct esenţial.

Este previzibil un moment în care sanctuarul nu va mai juca acelaşi rol. Societăţile organizate teritorial se vor dizolva. Pe un acelaşi teritoriu vor fi zone de maximă siguranţă şi zone abandonate terorii. În acelaşi timp pentru că în interior ţările devin eterogene şi fiindcă relaţiile transfrontaliere devin preponderente. Aceeaşi societate are sedii diferite, câte una pentru fiecare din specializările ei, unele la mare distanţă. Deja nu mai are importanţă unde locuieşti, poţi lucra la domiciliu pentru biroul tău situat în alt oraş, în altă ţară. Rezultatul este că unele puncte izolate devin mai sensibile, mai interesante... Gherilele de tip Al Qaida accelerează acest proces. Ele pot lovi oriunde în lume. Ceea ce pot face, în replică, şi "forţele speciale" ale statelor occidentale. "Imperiului" descentrat îi corespund forţe, contraforţe descentrate.

Nu sunt destul de familiar cu jocurile electronice pentru a şti dacă un asemenea joc a fost creat. Dar undeva el trebuie să existe. Sau va fi inventat în curând. Este / va fi un joc fără linie de front, fără teritorii (amic, inamic). Un asemenea joc ar trebui să aibă şi caracteristica de-a nu avea un sfârşit propriu-zis (prin asta se aseamănă cu jocul de Go, unde adversarii se opresc prin bună înţelegere, recunoscând un câştigător).

Ion Vianu

este psihiatru, romancier, memorialist, eseist, un observator constant şi atent al vieţii intelectuale şi publice de la noi şi de pretutindeni.

DE ACELAŞI AUTOR

Toate articolele acestui autor
*

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!