Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Arhitectura vaginului


O discuţie aprinsă a stârnit printre arhitecti, dar şi în rândurile publicului proiectul renumitului arhitect Zaha Hadid pentru stadionul din Qatar din seria celor care vor găzdui Cupa Mondială la fotbal în 2022.

Deşi Hadid a calificat astfel de afirmaţii drept "ridicole" şi "jenante", există tot mai multe voci care susţin că proiectul său de stadion seamănă izbitor cu un vagin.

Un aspect pe care mulţi îl conotează pozitiv, de fapt. Aşa cum comentează unul dintre cititorii magazinului Dezeen: "Există destule clădiri falice în lume; poate că era timpul şi pentru unele în formă de vagin". Un alt cititor nu vede nici el nimic rău în acest design: "Ce e atât de rău în faptul că unele obiecte sau clădiri seamănă cu nişte vagine?" - şi consideră că acest stadion pentru Cupa Mondială FIFA din 2022 ar putea fi "o subtilă contribuţie la mişcarea pentru drepturile femeii din Qatar".

Qatar-2022-World-Cup-by-Zaha-Hadid_1Qatar-2022-World-Cup-by-Zaha-Hadid_2 Qatar-2022-World-Cup-by-Zaha-Hadid_3


Nu este de altfel singurul exemplu de arhitectură yonică (aşa cum se numeşte arhitectura în formă de vagin sau de vulvă, cu un termen din filosofia tantrică indiană). Există, am putea spune, o anume tendinţă în ultimii ani în acest sens. Iată câteva exemple prestigioase.

Biroul Red Town Office din Shanghai al studioului de arhitectură Taranta Creations, care imaginează o scară împrejmuită într-o manieră care o face să semene cu labiile unui vagin. Designul acestui birou este o reflectare a proceselor creative în curs ale arhitecţilor din Red Town Office, care sunt astfel îndemnaţi să se plimbe, să schiţeze şi să modeleze, să se întâlnească, să mediteze ori pur şi simplu să stea şi să se relaxeze.

Red-Town-Office-by-Taranta-Creations_19 Red-Town-Office-by-Taranta-Creations_01 Red-Town-Office-by-Taranta-Creations_02 Red-Town-Office-by-Taranta-Creations_04 Red-Town-Office-by-Taranta-Creations_13

Staţia de metrou Monte St. Angelo din Napoli, proiectată de studioul londonez Amanda Levete Architects şi artistul Anish Kapoor

Naples-Subway-Station-08 Naples-Subway-Station-01 Naples-Subway-Station-02Naples-Subway-Station-03

Proiectul Leviathan de la Grand Palais, Paris, realizat de acelaşi Anish Kapoor, aducând cu volutele unui pântec.

Leviathan-by-Anish-Kapoor_29 Leviathan-by-Anish-Kapoor_02 Leviathan-by-Anish-Kapoor_04 Leviathan-by-Anish-Kapoor_06 Leviathan-by-Anish-Kapoor_07 Leviathan-by-Anish-Kapoor_09 Leviathan-by-Anish-Kapoor_11 Leviathan-by-Anish-Kapoor_12 Leviathan-by-Anish-Kapoor_14 Leviathan-by-Anish-Kapoor_17 Leviathan-by-Anish-Kapoor_19 Leviathan-by-Anish-Kapoor_21

Proiectul de zgârie-nori Domino Sugar New York al firmei SHoP Architects and James Corner Field Operations

Domino-Sugar-by-SHoP-Architects_1_784

Hotelul Sheraton Huzhou Hot Spring Resort din China al studioului de arhitectură MAD din Beijing, de pe marginea lacului Taihu, pentru care arhitectul Ma Yansong s-a inspirat din podurile văzute în vechile picturi chinezeşti.

Sheraton-Huzhou-Hot-Spring-Resort-by-MAD_ss_11 Sheraton-Huzhou-Hot-Spring-Resort-by-MAD_1 Sheraton-Huzhou-Hot-Spring-Resort-by-MAD_ss_2 Sheraton-Huzhou-Hot-Spring-Resort-by-MAD_ss_3 Sheraton-Huzhou-Hot-Spring-Resort-by-MAD_ss_5 Sheraton-Huzhou-Hot-Spring-Resort-by-MAD_ss_6


Proiectul Spaceport America al firmei Foster + Partners, în New Mexico, care este primul terminal creat pentru turiştii din spaţiu.

Spaceport-America-by-Foster-and-Partners-01aSpaceport-America-by-Foster-and-Partners-031Spaceport-America-by-Foster-and-Partners-05Spaceport-America-by-Foster-and-Partners-02

Sursă: Dezeen

Un comentariu

  1. Este exagerata comparatia multor constructii din acest articol cu simbolul feminitatii. Cercul la baza poate fi, redus la extrema, o aluzie. Dar nu este cazul. Pe de alta parte stadionul proiectat de Zaha Hadid, in cazul in care are intentii falice, este o antiteza interesanta. Ar putea fi prima constructie cu baze fenomenologice proiectata de aceasta arhitecta..

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!