Responsive Ad Slot

Ultima ora

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cocktailuri non-alcoolice de Craciun

luni, 23 decembrie 2013

Sarbatorile de iarna sunt pentru romani motiv de ospat, iar de pe mesele imbelsugate nu lipsesc bauturile alcoolice tari. Pentru majoritatea, Craciunul este un prilej fericit de celebrare a sperantei si renasterii. Insa pentru alcoolicii aflati in recuperare, Craciunul este un eveniment agitat, cauzator de stres si anxietate -- prilej nefast pentru a se reapuca de baut.

Pentru a veni in ajutorul acestora din urma, clinica Castle Craig pentru tratarea dependentei de alcool, droguri si jocuri de noroc a pregatit o serie de retete speciale de bauturi non-alcoolice pentru Craciun.

Mai jos va prezentam o serie de retete pentru bauturi de iarna care sa-i ajute pe cei care nu consuma alcool sa se bucure de sezonul festiv. Precizam insa ca trebuie sa aveti grija sa faceti suficiente portii si pentru prietenii dvs pentru ca veti descoperi cu siguranta ca toata lumea va dori sa deguste!

Punch special de Craciun à la Castle Craig (6 portii)

Ajunul Craciunului la Castle Craig este sarbatorit in mod traditional printr-o reuniune a comunitatii locale, cu colinde si lectura de texte traditionale, urmata de vizita lui Mos Craciun si de un pahar de punch condimentat non-alcoolic. Aceasta bautura calda, a carei reteta a fost creata cu multi ani in urma de fondatorul clinicii Castle Craig, Peter McCann, continua sa aduca in fiecare an spiritul Craciunului in sufletele pacientilor nostri in seara de Ajun.

  • 1 litru suc de mere

  • 500 ml suc de portocale

  • 200 ml apa

  • o cantitate mica de bautura de ghimbir* (pentru a aromatiza punch-ul)

  • 2 portocale feliate

  • 16 cuisoare

  • 2 batoane de scortisoara

  • 1 lingurita de zahar


1. Se pun la incalzit toate ingredientele intr-o oala, care se lasa la foc mic timp de 10 minute, fara a da în clocot. Se amesteca din cand in cand.
2. Se lasa la racit timp de cateva minute, pana cand bautura devine calduta. Se toarna in pahare sau cani, astfel incat fiecare portie sa contina cate o felie de portocala.

*Bautura de ghimbir*
460 g zahar
500 ml apa
coaja de la o lamaie
o radacina mare de ghimbir
240 ml suc de lamaie
Se fierb timp de 5 minute apa, zaharul, coaja de lamaie si radacina de ghimbir. Se adauga sucul de lamaie, dupa care se da din nou în clocot. Se ia de pe foc si se toarna bautura astfel obtinuta in sticle.

Lichior de oua (6 portii)

Exista o multime de posibilitati pentru a ne incalzi pe timp de iarna. Va propunem o reteta delicioasa de lichior de oua, pe care am adaptat-o, inlocuind alcoolul prin vanilie si scortisoara, pentru un plus de savoare.

  • 1 litru de lapte

  • 260 g zahar

  • 12 galbenusuri mari de oua

  • 200 ml smantana (cu un continut de grasime intre 40-50%)

  • un baton de vanilie

  • scortisoara/ nuci sfaramate


1. Se amesteca laptele cu zaharul intr-o oala, la foc mic, pana la dizolvarea zaharului (1-2 minute).
2. Se bat galbenusurile intr-un vas separat. Deasupra se toarna laptele fierbinte, amestecand incontinuu.
3. Se adauga batonul de vanilie.
4. Bautura astfel obtinuta se adauga intr-o oala si se fierbe la foc mediu, timp de 20-25 minute, amestecand incontinuu, pana cand aceasta se lipeste de lingura. A nu se da in clocot.
5. Se toarna intr-un vas, se adauga crema, se amesteca si se acopera cu o folie de plastic. Se raceste inainte de a se pune la frigider.
6. Se pudreaza cu scortisoara sau cu nuci sfaramate inainte de a fi servita.
Sparkling Pom Collins

  • 30 ml apa minerala

  • 60 ml suc de rodii

  • samburi proaspeti de rodie (optional)

  • 1 lime


1. Se stoarce o felie de lime intr-un pahar inalt, care se umple apoi cu gheata.
2. Se adauga sucul de rodii.
3. Se adauga apa minerala si se amesteca.
4. Se orneaza cu samburi proaspeti de rodie.
Spicy Tomato

  • 300 ml suc de rosii

  • zeama stoarsa de la o lamaie

  • 1 lingurita sos Tabasco

  • 1 lingurita sos Worcestershire

  • sare

  • piper

  • o tulpina de telina

  • gheata


1. Se amesteca sucul de rosii, zeama de lamaie, sosul Worcestershire, sosul Tabasco si cuburile de gheata.Se potriveste de sare si piper.
2. Se toarna intr-un pahar si se orneaza cu tulpina de telina.

Ca in cazul preparatelor culinare rafinate, un sfat foarte util de urmat este acela de a acorda atentie deosebita prezentarii bauturilor. Preparati si serviti bauturile non-alcoolice asa cum ati face si pentru cele alcoolice. Pentru a transforma degustarea intr-o experienta la fel de placuta, serviti bautura intr-un pahar interesant, cu gheata, lamaie, scortisoara, ghimbir, vanilie sau alte ingrediente aromate.

Chiar daca alcoolul joaca un rol foarte important in felul in care se celebreaza Craciunul in Romania, non-alcoolicii si persoanele aflate in recuperare se pot bucura de sezonul festiv la fel de bine, chiar mai sanatos, evitand excesele specifice acestei perioade a anului.

Castle Craig Romania va ureaza Sarbatori Fericite!
Pentru mai multe informatii, interviuri sau articole de opinie despre alcoolism si dependenta, contactati reprezentantul Castle Craig in Romania:

Rupert Wolfe Murray
Telefon: 0758 086 555
E-mail: info@castlecraig.ro
Website: www.castlecraig.ro
Social media: Google + YouTube Facebook Twitter

Despre Castle Craig

Cu o experienta de peste 30 de ani in domeniul dependentei, Peter si Dr. Margaret Ann McCann au pus bazele centrului de tratament Castle Craig in 1988.
Clinica dispune de resursele si personalul medical specializat necesare pentru a oferi servicii de tratament pentru dependenta de alcool si droguri, dependenta de jocuri de noroc, trauma si tulburarea de stres post-traumatic, tulburarile de alimentatie si alte afectiuni determinate de boala dependentei.
Centrul este situat la 50 de kilometri in sudul orasului Edinburgh, capitala Scotiei. Avand 27 de terapeuti full-time, este cel mai mare centru specializat de tratament pentru dependenta din Marea Britanie.
Incepand din 2011, serviciile de tratament Castle Craig sunt disponibile si pacientilor din Romania.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

...si semnati-va cu nume sau pseudonim

Atentie, se interpreteaza!