Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Sa nu ucizi / Crima si pedeapsa


Legea n-ar trebui sa imite natura, legea ar trebui sa corecteze natura... Omul e liber. Libertatea lui este limitata doar de libertatea celorlalti... iar pedeapsa e doar o razbunare, mai ales cind urmareste sa faca rau criminalului, nu sa previna crima. Dar in numele cui se razbuna legea? In numele celui nevinovat ? Oare inocentii fac legile? 


A Short Film About Killing


Cind poate fi justificata o crima fizica? In ce context? Pe timp de razboi a omori adversarul intra in fisa postului. Ba chiar primesti medalii pentru omor. Pe timp de pace crima este incriminata. Si totusi de cite ori nu ucidem: parti din noi, vise, dorinte ale noastre sau a altora?

Raskolnikov si Jacek au remuscari cu privire la crima, desi Raskolnikov isi justifica fapta prin discursuri de marire. Aflam despre Jacek chiar inainte de a fi executat prin spinzurare cu funia (acelasi obiect folosit de el pentru crima) ca a avut o sora care a murit inainte cu 5 ani, calcata de un vecin cu tractorul. Kieslowski ne introduce in ultimele lui minute de trai in trecutul lui si posibila corelatie a faptei lui cu traumele traite. El isi exprima dorinta de a fi ingropat linga sora si tatal lui. Se simte culpabil pentru moartea surorii lui si nu isi poate ierta ca a baut cu vecinul, care apoi s-a urcat pe tractor si i-a calcat sora. Omoara un sofer de taxi. Inainte de a comite crima, arunca o piatra de la pe un pod pe parbrizul unei masini in mers.

Rationament: "Daca sora mea a murit ucisa de un tractorist, atunci cei care conduc masini merita moartea". Recunoaste ca daca ar fi trait sora lucrurile ar fi fost poate altfel.

Un comentariu

Atentie, se interpreteaza!