Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Visul unui judecator infidel


Acum ne îndreptăm atenţia spre un vis ce prezintă noi exemple de deplasare; în acelaşi timp, reprezintă o ilustrare adecvată a clivajului personalităţii în vis.

Un judecător are următorul vis:

Aveam o vilă în apropierea unei închisori şi la un moment dat se făcea că o cameră a acestei vile s-a transformat într-un fel de verandă care ducea pe acoperişul închisorii. Apoi am aflat că un deţinut scăpase de acolo şi oamenii vorbeau despre asta. Părea să fie o situaţie neplăcută, prizonierul care evadase putea să ne atace. Chiar aşa, cum stăteam singur în cameră, privind spre verandă, am văzut pe acoperiş un prizonier cu aspect jalnic, foarte slab, emaciat, cu chipul palid; ochii îi erau înfundaţi în orbite, avea părul ras şi imediat am avut impresia, dieser Strafling wird sich da hinausschwingen — acest prizonier va scăpa (literal: se va arunca afară!). Apoi mi s-a părut că bărbatul era gata-gata (unter Umständen) să mă atace, aşa că am apucat un cuţit care se afla pe masă, am intrat într-o cămăruţă despărţită de cealaltă printr-o uşă de sticlă, m-am încuiat acolo şi l-am urmărit prin uşa de sticlă. Dumnezeule mare! — m-am gândit eu, ar putea să spargă uşa de sticlă, iar eu va trebui să mă apăr (abwehren) cu cuţitul.

Acest vis este tipic pentru un judecător. Desigur, sentimentul nevrotic al vinovăţiei iese la suprafaţă cu multă forţă de-a lungul visului. Pacientul are conştiinţa apăsată de mai multe lucruri, fireşte, de natură sexuală; teama lui majoră este că soţia va afla despre aventurile sale amoroase, iar acest lucru le va tulbura fericirea matrimonială. În special, acest lucru ar fi posibil dacă una dintre amantele lui ar rămâne însărcinată în urma aventurilor avute cu el. Unele escapade îi pot periclita în mod direct poziţia socială. N-ar fi putut exprima mai clar acest lucru în vis altfel decât prin apariţia unei închisori alături de vila în care locuieşte.

În acest vis, observăm clivajul personalităţii la care am făcut deja referire (Faust şi Mefisto etc.), iar acest proces este foarte frumos ilustrat. În acelaşi timp, el este bărbatul care locuieşte în vila cea confortabilă, dar şi deţinutul din închisoare, individul uşuratic şi nechibzuit care dă buzna, tulburând pacea şi fericirea căminului său. Ar vrea să împiedice intrarea acestui intrus. Astfel, ajungem la imaginea uşii închise, o imagine care apare în mod tipic atunci când oamenilor le este teamă de ispite; visul le arată că pot trage oricând zăvorul pentru a nu permite pasiunilor să izbucnească. În asemenea exemple, pasiunile sunt reprezentate de fiare salbatice, de cai sau infractori.

Mai mult, acest vis are şi o altă semnificaţie. În biroul lui, lucrează alături de o femeie cu aspect înfloritor, bine hrănită, cu obrajii roşii, cu o uşoară exoftalmie şi cu părul bogat (comparaţi inversarea din vis: aspect jalnic, emaciat, chipul palid… ochii scufundaţi în orbite, părul ras). Schwingen (hinausschwingen – "a evada") duce cu gândul la schwängern şi la Umständen*; ambii termeni se referă la sarcină. În birou, este despărţit de femeie doar printr-o uşă de sticlă. Relaţia lor în acest moment este doar platonică, o mică despărţitură îi mai separă încă, dar el îşi propune să atace "acest prizonier" cu cuţitul. De aici exprimarea din vis: "Dumnezeule mare! Ar putea să spargă uşa de sticlă…"

* Expresia unter Umständen (trad. curentă: probabil, eventual) se referă aici la sarcină. Compară cu expresia colocvială in andere Umstände kommen, adică a rămâne grea. Schwängern înseamnă, la fel, a rămâne însărcinată.

Fragment din volumul Limbajul viselor de Wilhelm Stekel (cartea va apărea în ianuarie la Editura Trei în colecţia "Psihologia pentru toţi")


Despre autor

Wilhelm Stekel, medic şi psiholog austriac, este unul dintre cei mai importanţi colaboratori ai lui Freud din perioada de început a psihanalizei. Dintre numeroasele sale cărţi, Editura Trei a publicat Psihologia eroticii feminine, Recomandări psihanalitice pentru mame, Psihologia eroticii masculine şi Profunzimile sufletului.
Foto: Catrin Welz-Stein, Whale Watching

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!