Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

A desena afectiunea psihica: tulburarea de personalitate borderline


Experienţa unei persoane care trece printr-o suferinţă psihică este una destul de greu de articulat, de exprimat, de transmis celorlalţi. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care afecţiunile psihice rămân în continuare un tabu, în ciuda descoperirilor accelerate ale ultimilor ani despre activitatea psihică umană şi a deschiderii culturale către acest domeniu.

Artista Bobby Baker, diagnosticată în 1996 cu tulburare de personalitate borderline, apoi cu cancer, a dorit să împărtăşeacă experienţa ei folosindu-se de un mijloc accesibil fiecărui om: desenul. Ea a ţinut, vreme de 11 ani, un jurnal vizual în care a desenat ceea ce a numit catharsisul ei personal, un adevărat tezaur artistic ce traduce în imagini realităţi ale tulburării şi suferinţei psihice şi fizice.

"Cred că bolile mentale sunt cele mai rele. Ierarhia suferinţei este destul de limitată în societatea noastră. Dar experienţa personală mi-a arătat că izolarea şi tortura cuiva care suferă de o afecţiune mentală severă este mult mai dureroasă decât o suferinţa fizică pe care oamenii ar înţelege-o mai bine", e de părere artista Bobby Baker.

Mai jos vedeţi câteva dintre desenele tinerei din jurnalul pe care l-a numit "cronica unei vieţi reparate."

diarydrawings_baker tulburare de personalitate borderline


diarydrawings_baker1 tulburare borderline


diarydrawings_baker2 borderline personalitate


diarydrawings_baker3 personalitate borderline


diarydrawings_baker5 borderline


diarydrawings_baker6 tulburare borderline


diarydrawings_baker8 personalitate borderline


diarydrawings_baker9 borderline


diarydrawings_baker jurnal tulburare borderline

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!