Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Psihanaliza pentru fiecare


Iată rezultatele chestionarului ultimului trimestru al anului trecut [2008]:

Pentru mine psihanaliza inseamnalecturi (8)14%discutii personale (8)14%discutii in general (3)5%lecturi si discutii (4)7%aplicatii culturale (0)0%
terapia mea (5)8%terapia mea si lecturi (6)10%terapia mea si aplicatii culturale (6)10%profesia mea (8)14%profesia mea si aplicatii culturale (7)12%altceva (ce?) view suggestions (4)7%

Voturi: 59


Precum se poate vedea, o categorie foarte mare de vizitatori de la Cafe Gradiva este cea a celor interesaţi de psihanaliză, însă neprofesionalizaţi şi fără să urmeze o terapie (în total, 40%). Pentru aceştia psihanaliza este importantă fie prin lecturi (14% din totalul voturilor exprimate), fie prin discuţii cu caracter personal (14%), prin discuţii cu privire la psihanaliză în general (dar există, fără doar şi poate, şi aici un coeficient de interes personal - 5%), iar pentru 7% prin lecturi şi discuţii totodată, ceea ce ar putea indica un interes mai sistematizat pentru psihanaliză.


Pentru 28% dintre respondenţi, fără a fi şi o profesie, psihanaliza înseamnă propria terapie sau analiză personală, 10% dintre aceştia fiind şi cititori ai literaturii de specialitate, iar alţi 10% fiind interesaţi totodată de aplicaţiile culturale ale psihanalizei (8% din cei 28% doar urmează o terapie, fără alte interese declarate).


Categoria cea mai omogenă a vizitatorilor la Cafe Gradiva este în mod evident cea a psihanaliştilor - fie că vorbim doar despre clinicieni (14% din totalul voturilor), fie că vorbim despre cei care au totodată înclinaţii pentru psihanaliza culturală (12%).


În fine, 7% au optat pentru alte definiţii personale ale psihanalizei, după cum urmează:

cunoastere12/16/08 11:45:47 PM MST
lecturi & discutii & clarificari / constientizare & dezvoltare 12/01/08 11:58:36 AM MST
altceva (ce?)10/30/08 11:37:33 AM MST
analiza mintala prin intermediul magiei10/25/08 4:46:35 AM MST


Citind altfel chestionarul, putem constata că:


  • 54% dintre respondenţi au urmat sau urmează o terapie sau o analiză personală psihanalitică, în vreme ce pentru 40% interesul pentru psihanaliză nu include şi alternativa terapeutică sau formatoare. Categoria cea mai mare de respondenţi o constituie prin urmare cei care au urmat sau urmează o terapie sau o analiză personală psihanalitică.

  • dintre cei care urmează sau au urmat o terapie sau analiză personală psihanalitică, puţin peste jumătate nu sunt psihanalişti sau psihoterapeuţi de orientare psihanalitică (28% din totalul voturilor).

  • 26% dintre respondenţi în schimb sunt psihanalişti, aşadar cam un sfert dintre respondenţi.


Frapant este că una dintre opţiunile de răspuns nu a primit nici un vot. Ceea ce ar putea însemna că fie nu există neprofesionişti ai psihanalizei cu preocupări pentru aplicarea culturală a psihanalizei (chiar dacă citesc şi discută totuşi psihanaliză), fie nu s-a înţeles că opţiunea "aplicaţii culturale" le include pe mai toate cele anterioare de pe lista de opţiuni.Desigur, şi în cazul acestui chestionar trebuie avute în vedere două lucruri: 

  1. Aproximările pot fi mari sau foarte mari; 

  2. Chestionarul reflectă doar opţiunile vizitatorilor de la Cafe Gradiva (şi totuşi, putem aprecia că în doi ani de activitate, blogul s-a făcut cunoscut cam tuturor celor interesaţi şi care pot exprima o opţiune în domeniu).www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!