Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Papa Francisc I e ofensat de publicitatea din jurul sau


Cu exact o săptămână înainte de împlinirea unui an de la alegerea sa ca suveran pontif, Francisc I s-a declarat jignit de publicitatea care i se face, într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.

O publicitate foarte agresivă, într-adevăr... Revista Rolling Stones l-a aşezat pe copertă, iar un tabloid nou înfiinţat şi dedicat exclusiv Papei se numeşte, cum altfel, Il mio Papa. A fost declarat personalitatea anului trecut, iar în acest an este propus la Premiul Nobel. A fost "portretizat" în graffiti pe un zid de lângă Vatican în rolul lui Superman. Superpapa.

Dar nu doar în acest sens s-a referit Papa la publicitatea agresivă.

"Nu îmi plac interpretările ideologice, acest gen de mitologizare a Papei Francisc", a declarat el. "Dacă nu greşesc, Sigmund Freud a spus că în orice idealizare există agresivitate. A-l zugrăvi pe Papă ca pe un fel de Superman, ca pe un star, iată ceva ce mă jigneşte. Papa este şi el un om care râde, plânge, doarme liniştit şi are prieteni ca oricine altcineva. Este o persoană normală".

Pe de altă parte, Papei îi place să fie printre cei umili, sărmani sau în suferinţă. Zugrăvirea sa în culori glorioase îl îndepărtează, i se pare, de aceştia.

Ne-am putea întreba dacă Papa are totuşi o înţelegere corectă a conceptului de idealizare.

 

3 comentarii

  1. Papa citând din Freud! Habemus Papam!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place din ce in ce mai mult fratele meu, Papa...Chiar sa stie el cum e cu idealizarea...superb!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă întreb oare ce vi se pare atât de greu de înțeles. Sau, poate preferați stilul mai familiar al patriarhului Romaniei...

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!