Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Oameni celebri diagnosticati cu tulburare bipolara


Diagnosticele psihiatrice au început să capete o popularitate crescută odată cu deschiderea societăţii către domeniul suferinţei psihice umane. Un canal puternic de conştientizare asupra dificultăţilor afective pe care o persoană le poate întâmpina pe parcursul vieţii a fost domeniul artistic. În ultimii ani au apărut numeroase filme care au vorbit despre afecţiuni psihice: autism, depresie, tulburare obsesiv-compulsivă, schizofrenie etc. Dar tulburarea psihică nu este "jucată" doar în filme, ci mulţi dintre actorii protagonişti suferă, ei înşişi, afecţiuni psihice.

Una dintre cele mai răspândite tulburări în rândul artiştilor este tulburarea bipolară (sau maniaco-depresivă). Asociată cu creativitatea, această tulburare se caracterizează prin schimbări extreme de dispoziţie afectivă pe o perioadă mai lungă de timp, episoadele maniacale alternând cu cele de depresie severă.

Iată câteva persoane celebre care au suferit sau suferă de tulburare bipolară:

1. Catherine Zeta-Jones: a hotărât să facă public diagnosticul primit pentru a-i îndemna şi pe alţi oameni care se confruntă cu aceleaşi probleme afective să caute ajutor şi tratament, declara faimoasa actriţă pentru revista People.

2. Kurt Cobain: celebrul muzician, leaderul formaţiei Nirvana, a compus un cântec numit "Litium" - un stabilizator afectiv administrat în tulburarea maniaco-depresivă.

3. Marilyn Monroe: multe dintre întrebările legate de actriţă nu au primit răspuns în cursul vieţii acesteia. Unele au fost însă elucidate după moartea ei. Doctorul lui Marilyn, Hyman Engelberg, susţine că frumoasa actriţă era maniaco-depresivă.

4. Sinead O'Connor: star, pop al anilor `80, a fost diagnosticată la vârsta de 37 de ani.

6. Vincent van Gogh: celebrul pictor nu a primit un diagnostic în timpul vieţii, însă el suferea de schimbări extreme de dispoziţie afectivă, scrie un critic de artă în 1998 în Washington Post.

7. Virginia Woolf

8. Emily Dickinson

9. Carrie Fisher: actriţa care şi-a dobândit celebritatea pentru rolul jucat în Star Wars s-a luptat, deasemenea, cu dependenţa de droguri şi alcool.

10. Jim Carrey: cunoscut, mai degrabă, drept un veşnic zâmbăreţ (rol consacrat în filmelele în care a jucat), actorul a declarat că depresia a stat în spatele filmelor de comedie pe care le-a produs. Apărare?

Surse: http://www.health.com/health/gallery/0,,20307117_12,00.html; http://www.oddee.com/item_98650.aspx

 

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!