Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Libido, represiune si bataliile creatiei


S-a vorbit despre o "Noosferă": stratul biosferei acoperit de activităţile specific umane. Cuvântul "Nus / Noos" se traduce ca "Intellectus", desemnând latura inteligentă a Spiritului ("Psyché"). Dar există o latură libidinală a Psyché, care se traduce ca exces, distructivitate. Noţiunea de "Libido" evocă urgenţa dorinţei, nevoia de relaxare a unei tensiuni insuportabile. Opera de civilizaţie implică dominarea dorinţei, amânarea rezultatului, eroarea, corectarea erorii; şi frustrarea. Totuşi este imposibil de admis că motivaţia pulsională nu joacă un rol în opera civilizatorie sau în creaţiile culturale. Omul urmăreşte să aibă o viaţă mai plăcută, dar şi să joace un joc mai complicat (civilizaţia şi cultura sunt complicări nesfârşite, jocuri baroce). Motorul acestei dorinţe face parte din energia psihică. C. G. Jung asimilează energia psihică cu Libido (în timp ce pentru Freud Libido este energie sexuală). "Energia psihică" nu poate fi separată de Libido, cu condiţia să ţinem seama de represiune. Represiunea pulsiunilor este condiţia civilizaţiei, iar din jocul creator al puseului libidinal şi al al represiunii se construiesc civilizaţia şi cultura.

Psihanaliza nu a obosit să afirme că supraeul, locul psihic generator al represiunii, îşi ia energia din fondul libidinal. Libido se întoarce împotriva sa. Din această tensiune majoră iau naştere bătăliile creaţiei. Se pare deci că jocul între Libido impulsiv şi represiune, care frânează, amână, este suficient şi nu este nevoie de ipoteza unei duble naturi umane. O singură natură cu dinamica ei antagonistă este suficientă pentru a explica jocul civilizator. Dar conceptul de "Noosferă" induce în eroare. In realitate, inteligenţa fără energie rămâne cvasi-inertă, se devotează abia sarcinilor supravieţuirii. De ce să nu vorbim despre o sferă antropică, Antroposfera, care ne îngăduie să includem în acţiunea umană asupra naturii jocul contradicţiilor reişite din tensiunile uneia şi aceleiaşi naturi? Nu este simpla inventare a unui nou cuvânt, ci proclamarea fecundităţii întregii naturi umane. Cuvântul "Antroposferă" este un manifest pentru a proclama că întreaga fiinţă umană participă de la miracolul creaţiei.

Foto: Tatiana Plakhova, din seria Noosphere

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!