Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

O privire in viitor


Îmi imaginez un viitor în care oamenii vor pierde obiceiul de a călători, comunicarea de la distanță fiind privilegiată. Rețelele de tip internet pe care le cunoaștem azi vor căpăta proprietăți pe care abia le întrezărim, conferind tot mai multă greutate realității virtuale, făcând secundară perceperea "realității reale". Pe de altă parte, inteligența speculativă va fi din ce în ce mai valorizată. Politic vorbind, războaiele totale nu vor mai fi posibile, în schimb vor exista numeroase conflicte locale de slabă sau medie intensitate, care vor face deplasările pe glob imposibile sau, în tot cazul, primejdioase. Lumea se va fărămița, va fi compusă din mici celule autogerate. Statele vor continua să existe, dar nu vor mai avea putere. Această lume "celulară" va fi hărțuită de bande de pirați informatici. Prădarea, șantajarea rețelelor virtuale va constitui cea mai lucrativă activitate. Însă luptele dintre diversele bande de hackeri vor fi oferi garanția unui anumit echilibru care va face că rețeaua va continua să funcționeze. Învățământul de tip actual, presupunând un loc fix pentru fiecare școală, va fi mult slăbit în raport cu cel virtual. Profesorii, ca și elevii, nu se vor întâlni niciodată. Certificatele și titlurile școlare, inclusiv universitare se vor decerna, dar practic nu vor fi urmate de efecte asupra carierelor respective. Ceea ce va conta va fi prezența pe pânză și numărul de citații. Tehnica fiind orientată exclusiv către perfecționarea instrumentului informatic, civilizația materială va decădea… dar în același timp se va aplatiza și diferența dintre regiunile dezvoltate și cele nedezvoltate. Inteligența devenind preponderent matematică, prestigiul vârstei mature va scădea. Elita virtuală va fi constituită în primul rând de adolescenți de geniu. Singuri, adăpostiți în infame apartamente de suburbii sau chiar în sate izolate din munți, fără confort, dar cu o legătură informatică funcțională, vor produce lucrări senzaționale.

Metafizica va deveni o știință exactă. Progresele fizicii vor fi determinat această promovare. Se va merge către o abstracție tot mai mare, în căutarea unei formule matematice generale pentru toate fenomenele care să explice universul. În căutarea ei se vor ivi alte probleme, se vor deschide uși secundare.

De pildă, este omul cu adevărat liber?

O problemă veche căreia i se va căuta un răspuns printr-o metodă nouă.

Foto: Libertate de Zenos Frudakis

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!