Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Dar daca un trickster, Ludus, este stapanul?


Istoria religiilor recunoște tricksterul, zeul jucăuș și hoț care întinde capcane muritorilor și celorlalți zei. Un trickster tipic este Hermes, el fură boii Soarelui. Tricksterul cunoaște legile pentru a le transgresa și pune astfel sub semnul întrebării ordinea universală. Dar tricksterul nu este văzut niciodată decât ca un geniu încurcă-lume și în nici un caz, ca un "lider" zeiesc… principiul este că unealta nu-l poate învinge pe stăpân (poate numai să-l încurce, temporar).

Dar dacă Ludus este  stăpânul? Atunci legile universale ar putea să fie considerate ele înșile ca un soi de farse clovnești montate în unicul scop de a tulbura liniștea Neființei: Car l’Univers est un défaut dans la pureté du non être / Căci Universul e un defect în puritatea neființei. (Paul Valéry). Greșeala, răul, suferința sub toate formele ei nu mai trebuie justificate sub forma unei teodicee (a unei pledoarii pentru a justifica Răul într-o lume dominată de un Zeu bun) dacă zeul suprem este un trickster.

Jocurile se prezintă ca play sau ca game . Unul este jocul solitar al celui care face o pasiență, altul este jocul între parteneri – rivali. Religia gnostică a imaginat pe Demiurgul cel Rău în competiție cu un principiu de mântuire: Crist, Sofia. Este posibil un trickster  suprem, solitar?

Toate reprezentările Creatorului sunt ale unei ființe supreme care-și caută un partener. Plictisit de aprobativismul îngerilor, de Slavă, inventă un challenger pe care-l înzestrează cu iluzia libertății, cu speranța că ar putea câștiga…

Foto: http://bamsmackpow.com/2014/05/12/10-flash-villains-id-like-see-tv/5/

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!