Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Razboi si pace


Razboi si pace


Kant, autorul Proiectului pentru o pace universală, recunoaște că  războiul este  ocupația firească a omului… nobilă, probabil cea mai nobilă. Piețele publice din toată  lumea sunt împodobite cu statui de războinici. Există  un eroism al păcii, eroismul medicului care moare îngrijind bolnavii contagioși. Dar eroismul războinic este mai prețuit. Există un prestigiu al sângelui vărsat… al vărsării de sânge.

Cel mai primejdios lucru este să fii pacifist. Cei din tabăra ta nu te iartă. Jean Jaurès a fost asasinat fiindcă se opunea nebuniei Primului Razboi Mondial. Gandhi, eroul absolut al Indiei, pentru că voia împăcarea cu musulmanii. Yitzhak Rabin fiindcă era aproape de scopul de a face pace cu palestinienii. Nici o altă atitudine civică nu este mai penalizată decât pacifismul.

Și totuși, pacea este un scop la care se poate visa. Kant a exprimat acest lucru. Progresul raționalității îi poate face pe oameni să înțeleagă că există o mulțime de soluții alternative la război. Chiar și un popor de demoni, spune Kant, poate accepta ideea de pace. În ultimul timp, negocierea a venit o disciplină de sine-stătătoare. Pe de altă parte, războaiele sunt tot mai distructive. "Rentabilitatea" unui razboi devine nulă, pentru orice tabără. Singură disperarea poate justifica războiul, nu câștigurile potențiale.

Fanatismul – azi sub forma terorismului islamic – este consecința disperării. De aceea la o discuție globală fanaticii nu vor fi convocați (din păcate). Fanatismul, ca și paranoia,  nu este accesibil nici unui tip de argumentare, ascultă de o logică pur afectivă. Dar sute de milioane de oameni sunt azi ostaticii fanaticilor…

Așa cum există un "geniu" al epidemiilor, care face că ele se sting după ce au atins o culminație, marile crize fanatice sfârșesc prin a se epuiza. Dar pentru asta trebui să mai curgă apă prin albiile marilor fluvii.

Între timp, negocierea trebuie să înceapă între cei înzestrați cu rațiune. Visurile imperiale și nebunia speculativă sunt cele două mari tare pe care taberele trebuie să le lichideze. De la acest standard moral trebuie să se plece...

(va urma)


Foto: Pacifişti din Primul Razboi Mondial

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!