Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Beauvoir si Sartre, idealizarea fidelitatii


Beauvoir si Sartre, idealizarea fidelitatii


Desi adeptii unirii libere din toate punctele de vedere, fara obligatii, respingand constient posesivitatea si gelozia care cuprinde cuplurile clasice deseori, in plan inconstient, Beauvoir si Sartre idealizeaza fidelitatea. A nu exista o infima gelozie si posesie fata de partener inseamna a evita dependenta de partener. Beauvoir si Sartre au fugit de dependenta. Pe de alta parte ei au trait in simbioza. Moartea e ultima care o demonstreaza. Au decedat amandoi in aprilie, la o zi diferenta.

Sa fi fost oare o teama de acea parte a unei relatii dintre doua persoane care ajunge sa fie considerata plicticoasa? Sa fi fost nevoia de noutate perpetua pe care o da o relatie liberala? Sa fi fost teama de a se dez-indragosti unul de celalalt? Mereu un nou inceput cu aceeasi persoana?

Relatia lor pare o eterna adolescenta, plina de puritate si de brutalitate afectiva. Sa te temi de rutina unei relatii clasice si sa spui totul partenerului? A spune chiar totul nu inseamna a-l tine pe celalalt la distanta? Distanta care te scuteste de esec. Distanta intretine iluzia si partea romantica a relatiei.

Foto: Simone de Beauvoir si Jean-Paul Sartre, prima fotografie a cuplului, 1929

Un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!