Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Morala in politica nu este un luxMorala in politica nu este un lux

 

Morala politica minciuna ion vianu

Morala in politica nu este un lux, ci exercitarea unui contract social.

Nu te poți baza pe un partid, pe o guvernare sau pe un om politic anume dacă acesta nu respectă, cel puțin în măsura în care împrejurările o permit, cuvântul dat.

Cu toate acestea, constatăm că, de multe ori (aș spune: de cele mai multe ori), oamenii politici nu-și țin promisiunile.

În afara "beneficiului de inventar", adică de survenirea unor împrejurări imprevizibile care afectează planurile inițiale, oamenii politici își pierd efectiv popularitatea când opinia publică realizează că a fost inșelată.

Deseori este prea târziu.

Regimurile totalitare cuceresc puterea prin false promisiuni. Pentru a nu o mai restitui. Astfel încât s-a instituit o știință a minciunii sistematice: propaganda.

Propaganda trebuie să fie groasă, fără nuanțe. A spus-o, mi se pare, Goebbels, șeful proagandei naziste, dar nu altfel au procedat bolșevicii.

Propaganda, pe de altă parte, implică o transfigurare a prezentului, nu numai a viitorului. Masele trebuie să creadă că trăiesc în Paradis chiar dacă trăiesc, de fapt, în Infern.

Înșelarea, contrainformația sunt indispensabile în război. Dar nu este admisibil să te comporți cu proprii tăi aleși așa cum o faci cu dușmanii.

În democrație, propaganda devine mai puțin eficace. Dar nu total. Înșelarea joacă un rol care este proporțional cu gradul de incultură al alegătorului. Dar cultura politică este, la rândul ei, rodul libertății. Cine nu este liber rămâne un analfabet politic.

Iată un cerc vicios din care este foarte greu de ieșit.

La rândul ei, incultura politică este profund influențată de sărăcie. Disperarea orbește pe sărac. ("Când la ziua cea de mâine abia cuget’ un sărac"). Facțiunile care își bazează minciuna pe protecția săracului au tot interesul să mențină sărăcia în țară, asigurându-și supraviețuirea.

Dimpotrivă, o populație mai prosperă este mai aptă să discearnă minciuna și să o sancționeze. Liberalismul nu poate să câștige și să se mențină la putere decât cu condiția să aducă o numită prosperitate generală, nu prosperitatea oligarhiei.

Altfel, democrația se preface rapid în cleptocrație, forma cea mai odioasă a oligarhiei.

Foto: Mogul, If you repeat a lie often enough, it becomes politics

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!