Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Scarlett, adevarata iubire


Scarlett, adevarata iubire


“Nimeni nu poate merge mai departe împovărat de amintiri dureroase!”
Margaret Mitchell, Pe aripile vantului


Pe aripile vantului poate fi considerat un roman despre iubirea pamantului si doliul dupa pierderea lui. Scarlett pastreaza de-a lungul cartii nostalgia vremurilor idilice dinaintea razboiului. Razboiul a lasat in urma o mare de pierderi, de la pamant la parinti, la idealurile si visele unei vieti indestulate. Adevarata iubire a lui Scarlett pare a fi Tara, pe care doreste s-o recupereze, sa-i readuca stralucirea, o data cu ea sa isi recupereze visele. Tara e familia la care se intoarce pentru a renaste, dupa ce parintii ei sunt trecuti in nefiinta. Tara e acel “acasa”. Pe parcursul romanului nu pare a isi putea trai doliile, mergind compulsiv mai departe fara a se bucura, insa, si fara a trai durerea. Ea nu se deosebeste cu nimic de oamenii moderni dependenti de munca si de acumulare care, de cele mai multe ori, doresc sa recupereze averea pierduta a stramosilor. Singura iubire constanta este fata de pamant, spre deosebire de iubirile fata de barbati in care nu exista reciprocitate, ci defazare. Cand cei doi sunt indragostiti de ea, nu e ea, si invers. Nici in ultimul ceas Scarlett nu accepta evidenta pierderii lui Rhett. Evidenta piere in fata iluziei ca “maine” va fi poate altfel. Speranta, care apartine viitorului, isi are seva in trecut, niciodata in prezent. Scarlett traieste prin Tara si prin acel “maine” reprezentat de speranta.


Regasirea sigurantei si a securitatii prin legatura cu pamantul este milenara, pentru noi, oamenii in general. Poate mai abitir ca alte popoare, romanii investesc in pamant si proprietati. Avem o istorie de pierderi de proprietati care ne impinge la a recupera bunurile. Popoarele netraumatizate de asemenea pierderi au cetateni care nu simt nevoia de a avea proprietati personale, care se simt bine locuind cu chirie. Astfel, ei nu apartin unui loc anume. Pot apartine oricarui loc de pe glob si oricarei natii. Pentru ei cuvantul “acasa” poate fi intreg globul.


Foto: http://www.movpins.com/dHQwMDMxMzgx/gone-with-the-wind-%281939%29/still-4117791744

Un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!