Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Caravana Cinema-edu: Peste 2 000 de liceeni au vizionat filme de arta


Caravana Cinema-edu: Peste 2 000 de liceeni au vizionat filme de arta


In perioada 21 octombrie – 27 noiembrie peste 2 000 de elevi de la 18 licee din Ploiesti, Craiova, Medias, Targu Mures, Iernut si Roman au luat parte la o serie de proiectii si dezbateri in jurul celor trei filme din caravana Cinema-edu. Cel mai mare proiect de educatie cinematografica dedicat liceenilor incheie astfel cel de-al patrulea an de activitate, indeplinindu-si inca odata misiunea de a aduce filmul de arta mai aproape de liceeni.

Impresia de la Caravana Cinema-edu


Din impresiile pe care le-au impartasit liceenii la finalul proiectiilor s-a putut observa inclinatia spre filmele comerciale, in cea mai mare parte blockbustere. Genurile preferate de ei sunt: fantasy, horror, filmele cu adolescenti si comediile romantice. Totusi, la intrebarea "Despre ce film ai vrea sa discuti la ora de dirigentie?", raspunsurile au fost mult mai diverse si intr-o oarecare masura neasteptate, denotand o sensibilitate sporita si o dorinta de informare. Cei mai mulți elevi au ales titluri ce fac parte din zona filmului de arta: filme europene sau filme cult americane, o parte din exemplele citate de ei fiind: La vita e bella (r. Roberto Benigni), Forrest Gump (r. Robert Zemeckis), The Wall (r. Alan Parker), Mr. Nobody (r. Jaco van Dormael), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino) sau Inception (r. Christopher Nolan).

Caravana Cinema-edu io e te

Aceste raspunsuri confirmă interesul elevilor si nevoia pentru astfel de proiecte extracuriculare. Intr-o tara in care educatia cinematografica nu a ajuns nici macar in tabela de materii optionale, Cinema-edu isi propune sa formeze un nucleu de interes fata de filmul de continut. Pornind de la cele trei filme din program: Waste Land (r. Lucy Walker), Beasts of the Southern Wild (r. Benh Zitlin) si Io e te (r. Bernardo Bertolucci), elevii au fost incurajati sa dezbata si sa-si exprime opinia. Subiectele de discuție preferate de ei, inspirate de filmele văzute, au fost: responsabilitatea fata de mediu, familia, problemele de comunicare sau puterea transformatoare a artei.

"De-a lungul celor sase saptamani de proiect am cunoscut elevi dornici sa vada cat mai multe filme ca suport didactic si am avut placerea sa intalnesc si profesori care fac deja lucrul acesta in liceele in care predau, alegand sa prezinte elevilor adaptari cinematografice ale unor opere literare din programa scolara sau documentare stiintifice menite sa sustina vizual explicatiile din manual. " (Rodica Dominteanu, scenarist si speaker Cinema-edu)

"La finalul celul de-al patrulea an de proiect, putem spune ca Cinema-edu a fost un efort de echipa, in care elevii, profesorii si colaboratorii Asociatiei Culturale Macondo si-au adus un aport important, modeland, de la an la an, acest program impreuna cu noi. Filmele alese au starnit curiozitatea liceenilor si i-au tinut lipiti de scaune, lucru care ne motiveaza sa revenim cat mai repede cu noi proiectii si dezbateri." (Diana Cercel, Project Manager Cinema-edu).

Caravana Cinema-edu Asociatia Culturala Macondo

Caravana Cinema-edu în anul 2015


Pentru anul 2015, Cinema-edu pregateste noi surprize, o selectie de filme proaspete si noi localitati si locuri de proiectie.

Mai multe informații despre filme si despre edițiile anterioare ale proiectului Cinema-edu sunt disponibile pe site-ul www.cinema-edu.ro

De asemenea, institutiile de invatamant interesate sa ia parte la proiectul Cinema-edu în 2015, sunt rugate sa ne contacteze la adresa asociatia.macondo@gmail.com.

Caravana Cinema-edu: Sponsor oficial, parteneri, parteneri media


Sponsor oficial: Romgaz

Parteneri: Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Prahova,  Inspectoratul Școlar al județului Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Primăria Municipiului Craiova, Primăria Municipiului Mediaş, Primăria Municipiului Târgu-Mureş, Primăria Municipiului Roman, Asociația K'ARTE, Club Cinema Twins Ploiești, Biblioteca Județenă Alexandru și Aristia Aman, Cinema Mediensis, Cinema Arta  Târgu-Mureş, Biblioteca Orăşenească Iernut.

Parteneri media: Kiss Fm, Gazeta de Sud,  Radio Sud, Știri Actuale, Telegrama de Prahova, Mediaș News, Zi de Zi Mureș, Ziarul Metropolis, Film Reporter, Urban.ro, Cafe Gradiva, Psihoo.ro, CinemaRx, Cinefan, Societatesicultura.ro, SuntParinte.ro, AmDoar18Ani.ro, AaRC.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!