Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Satul ai carui locuitori sufera de dementa


În lume sunt 35,6 milioane de persoane diagnosticate cu dementa, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Anual, 7,7 milioane de oameni primesc acest diagnostic. Se preconizează că până în anul 2020 numărul cazurilor se va dubla, iar până în 2050 se va tripla. Cifre deloc îmbucurătoare.

Dementa este o afecțiune care necesită o atenție și îngrijiri deosebite din partea familiei suferindului sau din partea personalului care se ocupă de persoana în cauză. Acești oameni au nevoie de supraveghere permanentă. De asemenea, este important ca ei să nu fie izolați, ci, în ciuda condiției degenerative, să se încurajeze inserarea lor în societate. Aspect cu atât mai important cu cât s-a descoperit că dementa este asociată cu singurătatea și cu deprivarea socială.

image

Hogewey este un sătuc din Olanda. Doar că nu este o localitate obișnuită. Acesta este un sat locuit doar de persoane care suferă de dementa si de asistenții care le îngrijesc. 152 de oameni care mănâncă, se plimbă, ies la restaurant, la fel ca toți ceilalți. Doar că nici unul dintre ei nu este conștient că, de fapt, se află într-o instituție de îngrijire mintală. Casele în care locuiesc sunt decorate asemenător cu căminele lor inițiale. Astfel, se păstrează o familiaritate pe care, deși cei mai mulți dintre ei nu o mai recunosc, a rămas păstrată undeva în memoria afectivă.

În sat locuiesc și 250 de asistenți, precum și specialiști în geriatrie deghizați în casieri, vânzători sau funcționari ai unor instituții publice. Scopul lor este să creeze un spațiu cât mai normal pentru pacienții cu Alzheimer sau cu diverse alte forme de dementa. Centrul funcționează la capacitate maximă încă din 2009, anul înființării lui.

În ciuda numeroaselor controverse generate de acesată inițiativă foarte originală, rezultatele sunt foarte bune, susțin fondatorii satului. În plus, costurile îngrijirii de acest fel sunt mai mici decât cele dintr-un azil sau o instituție de îngrijire mintală. Familiile celor suferind de dementa ii pot vizita oricand. Singura condiție este ca pacientul să nu părăsească perimetrul satului.

Putem spune că acest proiect are drept scop creerea unei micro-societăți formate din oameni suferind de boli degenerative. Un loc în care sunt îngrijiți, un loc construit după modelul societății din care provin. La fel de bine se poate spune și că este vorba despre o enclavă în care trăiesc oameni cu afecțiuni mintale. Oricum, satul este un loc ce facilitează iluzia unei vieți normale. Dacă această iluzie este una benefică, rămâne încă de dezbătut.

Sursa: odditycentral.com

 

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!