Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Ce spune neuropsihiatrul Boris Cyrulnik despre atentatele teroriste dela Paris


Cunoscutul neuropsihiatru Boris Cyrulnik estimează că teroriştii islamişti sunt în mod deliberat modelaţi conform unui mecanism identic celui care a dus la apariţia regimului nazist.

Invitat în cadrul emisiunii "Punct de vedere" la o televiziune franceză şi întrebat despre atentatul terorist de la Charlie Hebdo, Boris Cyrulnik afirmă că ceea ce s-a întâmplat la această publicaţie nu a fost un accident şi nici nu a fost vorba despre un caz singular. Anumite grupări politice, explică Cyrulnik, utilizează terorismul ca pe o armă foarte eficientă. Această armă este capabilă să bulverseze o întreagă societate nu cu ajutorul unei armate, ci al câtorva oameni sacrificaţi. Motorul care alimentează un sistem precum cel terorist este ura. Se caută grupuri de oameni aflaţi în dificultate socială sau psihologică, tinerilor li se oferă cursuri specializate de formare după care sunt trimişi spre sacrificare. Odată ce ura a fost semănată, drumul către fanatism a fost pregătit.

Aşadar, întreabă intervievatorul, aceşti terorişti sunt sau nu nebuni? Neuropsihiatrul opinează că ei nu sunt nici monştri, nici nebuni. Sunt copii şi tineri normali care se află în primejdia de a fi modelaţi de către o anume minoritate care vrea să preia puterea. Aşadar, există o intenţie clară în acest sens. Este vorba despre copii abandonaţi, cu dificultăţi psiho-sociale şi educaţionale care ar trebui să primească, în primul rând, o educaţie. Din păcate, ei sunt o pradă uşoară pentru grupările care aderă la ideologii totalitare. Soluţia ar fi încurajarea în rândul acestor tinerii a educaţiei şi a culturii. O educaţie făcută cu ajutorul actorilor, de pildă, a oamenilor care să meargă pe teren şi care să propună copiilor poveşti care să le trezească interesul pentru discuţii ulterioare. Aşa se făcea în Grecia Antică. Spectatorilor nu li se permitea să iasă din teatru imediat după reprezentaţie. Ei erau obligaţi să rămână la discuţii. Acest lucru era foarte util pentru că, cei care scriseseră şi regizaseră piesele de teatru puneau în scenă, de fapt, chiar problemele oraşului.
Cu o minoritate formată, plătită şi înarmată, manipulată şi fabricată, se poate distruge o întreagă civilizaţie. Acesta s-a mai întâmplat. Inchiziţia şi nazismul sunt exemple concludente. (Boris Cyrulnik)

Neuropsihiatrul vorbeşte şi despre rolul cuvintelor propagandistice folosite de regimurile totalitare. El îl aminteşte pe Freud care spunea că o primă funcţie a cuvintelor este aceea de a desemna lucruri. Apoi ele au funcţia de a substitui lucruri - funcţia simbolică. Şi, în sfârşit, cuvintele pot exprima lucruri care nu au nici o legătură cu realitatea. În acest punct, adaugă Cyrulnik, putem vorbi despre un slogan.
O cultură care nu permite întâlnirea şi dezbaterea cade pradă diverşilor manipulatori. Cu ajutorul internetului, puterea acestora se intensifică şi se multiplică. (Boris Cyrulnik)

Urmăriţi mai jos întregul interviu cu neuropsihiatrul Boris Cyrulnik:Citiţi şi despre psihanalistul ucis în atentatul terorist de la Charlie Hebdo.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!