Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Vidul si dependenta


Vidul si dependenta


La seminarul cu subiectul "Forme ale depresiei – suicidul si dependenta" organizat de Asociatia Romana de Psihanaliza a Legaturilor de Familie si Grup "Enrique Pichon Riviere" ne-a fost prezentat filmul Shame de Steve McQueen (2011), al carui titlu ne-a creat multe intrebari si supozitii. Rusine de un trecut transgenerational, de atractia sexuala dintre frate si sora?

Desi abunda in scene sexuale, filmul lasa privitorului gustul suferintei. Brandon, aflat in floarea varstei, trece din relatie sexuala in relatie sexuala, avand dependenta de sex si pornografie. El nu reuseste sa aiba o relatie autentica si intima cu o femeie. De aceea prefera relatiile strict sexuale.

De vreo cateva ori personajul principal este sunat la telefon de catre o femeie. Intra robotul. El nu raspunde. Femeia de la capatul firului il roaga sa raspunda spunand ca are cancer vulvar (interesanta dependenta lui de sex si boala femeii) si ca nu mai are mult de trait. Nu aflam cine l-a sunat. Putem presupune: mama, o fosta iubita?

Sora lui, Sissy vorbeste putin despre mediul lor de provenienta si putem sa ne gindim la o familie destramata, nefunctionala, care nu a satisfacut copiilor multe nevoi de baza.

Sissy apare in film intr-un mod in care ar aparea o iubita in apartamentul iubitului ei. Exista intre ei o tensiune sexuala care transpare cu atat mai mult cu cat nici ea si nici el nu au relatii constante si intime afective cu nimeni. Sora se muta la el pentru ca nu are unde sa locuiasca. Din discutii conchidem ca a avut relatii furtunoase cu barbatii. Pare ca ea nu poate sa se sustina singura din punct de vedere economic, chiar daca are un job (canta intr-un bar) avand o anumita dependenta economica de fratele ei si o dependenta afectiva de toti barbatii, inclusiv de frate. Atractia sexuala dintre ei doi arata o nevoie de reintregire a unei familii pe care au pierdut-o, pe care nu au avut-o. Exista o nediferentiere afectiva intre ei doi. E ca si cum ar dori sa recompuna familia de baza. Sissy exprima acest lucru. E ca si cum nu si-au gasit locul. Lipsa de radacini duce la suferinte psihologice mari.

Sissy are o aventura cu seful lui si atunci Brandon ii tine aparent o lectie de morala parentala, nutrind o posibila gelozie inconstienta fata de sef. Pe de alta parte, Sissy se culca cu seful fratelui pentru a putea fi "aproape" de frate. Cu cat ea se agata de fratele ei s-o salveze, cu atat el se indeparteaza mai mult. Dupa aceasta confruntare, Brandon ii spune surorii sa plece in alta parte, pentru ca prezenta ei il disturba. Fuge de atractia lui fata de ea. Pleaca si are un compulsiv periplu prin baruri unde agata barbati si femei. In acest iures obsesional se alege si cu o bataie, dorind sa se anestezieze afectiv.

In aceeasi noapte Sissy are o tentativa de suicid. Brandon o gaseste cu venele taiate. Pe patul de spital el contempla bratul surorii sale plin de urmele de la taieturile trecute.

Depresia si dependenta au in comun vidul sufletesc. Orice dependenta e in ultima instanta pentru a umple vidul. O reconectare cu radacinile familiale intr-o forma neadecvata. Cand cineva simte ca are un loc, nu mai simte nevoia de umplere, pentru ca e deja plin. E suficient.

Cristiana Alexandra Levitchi

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!