Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Dexter, din nou, dar si Arthur Cravan si Lev Trotki...


Dexter, din nou, dar si Arthur Cravan si Lev Trotki...


Un cititor al Le Monde, învăţător moral mai presus de toate, se indigna mai deunăzi împotriva cinismului din Dexter. O tânără jurnalistă m-a întrebat dacă acest serial este de stânga sau de dreapta? Ciudată epocă aceasta în care indignarea dă în clocot, fără ca nimeni să spună că e cea mai perfidă formă de răzbunare. Unde eşti tu, Nietzsche! Ce şoc ar fi pentru învăţătorul nostru moral să citească de sub pana-i, cea din Dincolo de bine şi de rău, că a trăi înseamnă esenţialmente a jefui, a răni, a-l molesta pe cel slab şi străin, a-l oprima... La urma urmelor, Dexter, care e un tip bine, nu visează decât să aducă un pic de armonie în această lume.

Arthur Cravan, tânăr în Lausanne, care a reuşit turul de forţă de a trece drept nepotul lui Oscar Wilde, a traversat Atlanticul în compania lui Lev Troţki. L-a găsit sincer. "În plus, spunea el, în toată drojdia politică doar el e sincer - sărmanul nebun. El iubeşte sincer umanitatea. Îşi doreşte sincer să îi facă pe alţii fericiţi. Crede cu sinceritate că într-o bună zi nu va mai exista război. E comic şi îl respect. Dar el încearcă de asemenea să îmbobineze - pe el însuşi. Degeaba i-am spus că rezultatul revoluţiei sale va fi crearea unei armate roşii care să apere libertatea roşie - că el, pentru că e sincer, va fi trădat de fidelii săi. Singurul drept pe care masele i-l acceptă idealistului este dreptul de a distruge. Dar el nu m-a crezut mai mult decât l-am crezut eu."

Arthur Cravan dormise pe sub podurile care fac farmecul Lausanne-ului. Îl înfruntase în ring pe Jack Johnson, campionul lumii la categoria grea. Îl ridiculizase pe André Gide şi fusese amic cu Picabia şi Duchamp. Ceea ce înseamnă că nu se lasă povestit. Troţki urma să fie asasinat conform planului în Mexic. Iar Arthur Cravan urma să dispară fără urmă. Încă îl căutăm. Ne lipseşte. Ne consolăm cu Dexter... apropo: e de dreapta sau de stânga?

Liniştiţi-mă: v-a indignat războiul din Irak? Dar expulzarea romilor? Sau insaţiabila cupiditate a capitaliştilor? Lăsaţi-o baltă cu Dexter şi căutaţi un nou Troţki... pentru că, neobosită, Istoria se repetă. Doar dacă nu preferaţi să dispăreţi ca Arthur Cravan?

Traducere din limba franceză de Dorin-Liviu Bîtfoi

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!