Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Furie muta: Experimentul Stanford


Experimentul Stanford


Să ne imaginăm un prizonier şi un gardian - dar nu într-o închisoare reală. Importantă este metafora prizonierului şi a gardianului. Ce înseamnă să fii prizonier? Ce înseamnă să fii gardian? Gardianul este cineva care îi limitează libertatea altcuiva, folosind forţa pentru a deţine şi menţine controlul - iată despre ce este această cercetare.

În vara anului 1971 Philip Zimbardo, Craig Haney şi Curtis Banks au făcut un experiment psihologic pentru a răspunde la o întrebare simplă. Ce se întâmplă atunci când îi trimiţi pe oamenii buni într-un loc al răului - va triumfa umanitatea asupra răului sau invers?

Pentru a răspunde la această întrebare, studenţi voluntari au fost pre-testaţi şi desemnaţi aleator să joace rolurile prizonierilor şi pe ale gardienilor într-o închisoare simulată la Stanford University. Deşi erau sănătoşi mental şi conştienţi că iau parte la un experiment, unii gardieni au devenit repede sadici, prizonierii manifestând simptome de stres acut şi de depresie.

După numai şase zile, Experimentul Stanford, care trebuia să dureze două săptămâni a scăpat de sub control şi a trebuit să fie oprit pentru a preveni abuzarea în continuare a prizonierilor. Această dramatică demonstraţie a puterii situaţiei sociale este semnificativă azi pentru multe setting-uri instituţionale, precum închisoarea Abu Ghraib din Irak.

Experimentul Stanford - filmul
Sursă: prisonexp.org

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!