Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Igiena mintala, la fel de importanta precum cea fizica


Dacă pe cineva îl doare măseaua, merge la dentist. Dacă alunecă pe gheață și își luxează piciorul consultă un medic. Dacă un copil se julește la mână, își pune un plasture care să-l apere de apariția unei infecții. Oricine se spală pe mâini, pe față și pe dinți în fiecare dimineață. Acestea sunt reguli de igienă fizică pe care fiecare dintre noi le-am interiorizat, le-am asimilat lucrurilor obișnuite și firești de care toată lumea ține cont, așa încât rareori mai reflectăm cu atenție asupra lor. Totuși, dacă aspectele care țin de igiena fizică au fost deja însușite de către majoritate, de ce igiena mintala rămâne încă un deziderat pe care prea puțini îl practică?

Așa își începe pledoaria pentru igiena emoțională psihologul Guy Winch în interesanta sa prezentare ce poate fi urmărită pe ted.com. De unde favoritismul acesta pentru ceea ce ține de corp și fizic și o diminuare a aspectelor ce țin de minte? De ce rezistența pentru igiena mintală încă persistă? Sigur, un posibil răspuns ar fi că ceea ce se întâmplă în mintea unui om nu se vede cu ochiul liber. Prin urmare, tendința de a i se diminua importanța poate fi considerată naturală. Cu toate acestea, subliniază psihologul, leziunile emoționale au rezultate care pot deveni vizibile.

Vinovăția, rușinea, singurătatea, teama constituie sentimente care pot produce multă suferință. Exemple de astfel de situații aflați urmărind prezentarea de mai jos. Igiena mintala este la fel de importantă ca cea fizică. Acesta este un adevăr pe care tot mai mulți ar trebui să-l conștientizeze și să și-l însușească.

Gândindu-mă la situația din România privind educarea populației în sensul apelării la servicii ce țin de igiena mintala, găsesc cu atât mai relevant manifestul lui Guy Winch și pentru societatea noastră. A avea grijă de mintea și emoțiile noastre este la fel de important ca a avea grijă de sănătatea noastră fizică. A avea grijă de sănătatea psihică nu presupune nici stigmatizare, nici patologizare. Este vorba despre o practică la care oricine ar trebui să apeleze atunci când simte că se află în dificultate.

3 comentarii

 1. Buna ziua" A-ti putea sa ne dati o lista cu medici buni din BUcuresti si ILFOV) Nu sant toti la fel si daca te duci la nimerala ai ocazia casi la doctor sa pleci mai rau decat erai. Crede-ti ca trebuie sa apelam numai la ce-i din spitale s-au putem si la particular, dar cum facem diferenta intre ce-i care au autirizatie si ce-i falsi) multumesc anticipat

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eee, nu v-a raspuns domnii astia de pe-aici, cica nu stiti sa scriti! Da nu va faceti complexe, ca si despre ei zice altii ca nu stie, o mica diferenta cantitativa...
   Fac eu un pustiu de bine si va spun parerea mea. Dumneavoastra nu sunteti in populatia cu risc. Adica mai rau de-atat nu cred ca se poate. Asa ca duceti-va cu incredere la primul care va cauta de sanatate mintala, sa nu fie si ultimul. De autorizatie nu trebuie sa va faceti griji defel, c-aici e ca la vorba ceea (for the well-versed!), cu cat mai titrate, cu-atat se misca cu mai putin talent, chipurile nu mai au nimic de demonstrat!
   cu placere, anticipat

   Ștergere
 2. Problema cu igiena psihica e ca se pune mai degraba in termeni de tratament, cu neajunsurile lui, spre deosebire de igiena fizica, pentru care nu trebuie sa apelezi la doctor de fiecare data cand, spre exemplu, ai nevoie sa te speli pe maini.

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!