Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cum arata un spital de psihiatrie proiectat de catre pacienti
Cum ar arata un spital de psihiatrie daca cei care l-ar proiecta ar fi chiar pacientii institutiei? Aceasta este intrebarea care se ascunde in spatele unui proiect inedit care duce cu gandul la ceva mai complex decat niste sedinte de terapie ocupationala dedicate unor persoane care sufera tulburari mintale.

Madlove: A Designer Asylum - aceasta este denumirea proiectului data de artistul si activistul britanic James Leadbitte. Ideea de a implica pacientii in mod direct la amenajarea institutiei in care, multi dintre ei, petrec o buna perioada din viata intr-un spital de boli psihice a venit din experienta artistului. El a suferit de atacuri de panica si depresie majora, fiind diagnosticat cu tulburare de personalitate borderline. A petrecut mult timp in spitale de psihiatrie, internat. Astfel s-a nascut gandul de a-i ajuta intr-un fel pe suferinzi sa se simta mai bine in aceste locuri nu intotdeauna prietenoase.

Proiectul reuneste pacienti suferind afectiuni psihice, personal specializat in tratamentul tulburarilor psihice, arhitecti si designeri. Impreuna lucreaza la construirea unui loc in care discriminarea si stigmatizarea sa dispara, in care diferentele sa fie acceptate si intelese, un spatiu in care tulburarea psihica sa fie resimtita mai putin dureros. Impreuna iau parte la o experienta ce implica explorare, reflectie si reconstructie. Este vorba, de ce nu, despre o experienta terapeutica de care beneficiaza nu doar pacientii, ci toti participantii acestui demers.Alexa Plescan

este psiholog.

Toate articolele acestui autor


www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!