Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Dependenta de jocuri nu a intrat in DSM-5Hehehe! Ati vazut ca dependenta de jocuri n-a intrat! Sunt sigur ca si din cauza presiunii industriei jocurilor, care devine din ce in ce mai clar un mamut. Dupa ce a inghitit vechea industrie a animatiei e pe cale sa faca acelasi lucru cu filmul. Adolescentii de astazi sunt mult mai receptivi la noile aparitii jocuri video decat la noile filme care, dupa cum ati vazut unii dintre voi, mai nou se ofera spre vizionare gratis on line, lumea torentelor intrand si ea in deriva, spectatorii preferand sa-si salveze spatiul de pe hard cu propriile filme din vacanta decat cu productiile Hollywood.

Oricum, chiar daca dependenta de jocuri video e o mare problema ce va necesita la un moment dat implicarea autoritatilor pentru a o limita, DSM nu avea suficiente instrumente pentru a o cataloga. Gamerii sunt extrem de diversi, iar renuntarea totala la o anumita structura psihopatologica in favoarea simptomului pur ar fi fost un lucru prea riscant. Si totusi, dupa cum ati zis si voi in acel articol dedicat acum cativa ani dependentei de jocuri video, psihiatria sau macar psihoterapia trebuie cumva angrenata sa contracareze tentaculele periculoase ale acestei industrii pentru cei predispusi la o astfel de dependenta dar chiar si pentru "cei puternici". Iar DSM ar fi trebuit sa fie un astfel de instrument.

Cat despre controversele iscate pe marginea acestei noi editii, cred ca trebuie sa le privim un pic printre gene. Ele vizeaza zone marginale ale diagnosticului, zone experimentale, ca sa zic asa. Grosul tulburarilor a ramas acelasi inca de la DSM-III si asta e bine in ceea ce priveste ideea de continuitate si stabilitate. Nu cred ca DSM-5 va face revolutii in privinta asta. Eu am un razboi personal cu asa-numita "tulbu­rare de personalitate de tip pasiv-agresiv" pe care am atacat-o virulent aici: http://baldovin.netai.net/texte/cubism.htm#_5._Diagnosticul

Sunt foarte curios sa vad daca 5-ul o pastreaza.

Comentariu de Baldovin la articolul "DSM-5 a fost aprobat. Controversele continuă"

Foto: http://dsm5band.com/ (prelucrată)

www.cafegradiva.ro

Un comentariu

  1. "nu a intrat" o exprimare impersonala si pasiva. E nevoie de ani intregi de munca de omogenizare , studii randomizate , intalniri intre clinicieni pentru validarea unei categorii diagnostice. Plus munca statisticienilor. Exista intr-adevar si lobby-ul industriei de jocuri. Dar "nu a intrat" fiindca nu s-au aliniat planetele mi se pare un mod subtire de a pune problema

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!