Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Denken ist nicht danken


"Denken ist danken", spunea Heidegger. Prin contrast, Cioran scrie doar pentru a se răzbuna. Peter Sloterdijk a subliniat de la bun început că gândirea lui Cioran îşi are sursele în resentiment. Dumnezeu însuşi ar trebui să se scuze pentru că l-a adus pe lume. Cioran îi postulează existenţa doar pentru a-i distruge mai temeinic creaţia.

După Schopenhauer şi Nietzsche, Cioran foloseşte metafizica precum un simptom al suferinţei pe care i-o inspiră lumea şi ca pe un prilej pentru fugă. "Sincer este, spune Schopenhauer, acela care recunoaşte ce îi lipseşte". Îmi lipseşte tot, răspunde Cioran - şi acesta e şi motivul pentru care totul e prea mult pentru mine. Un asemenea radicalism stă la temelia "exerciţiilor negative" ale celui care se autocaracteriza drept un budist român de doi bani.

Traducere din limba franceză de Dorin-Liviu Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Foto: David Levine

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!