Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cioran sub ocupatie


Cioran povestea cu incantare ca in tineretea sa de la Sibiu, pe cand scria Pe culmile disperarii, era convins ca va innebuni din cauza insomniilor sale. Aceasta carte i-a permis sa scape de suicid. Iar bicicleta i-a fost sugerată de insomnii - si-a cumparat prima bicicleta in Franta, in 1938, de la un student roman. A strabatut Franta pe bicicleta, dormind in hostel-uri - indiferent daca erau catolice sau comuniste - si remarcand spiritul capitulard al Frantei profunde.
Ce l-a salvat moralmente sub Ocupatie a fost pasiunea sa pentru engleza: isi petrecea dupa-amiezile la biblioteca Institutului englez (care nu a fost inchisa, pentru ca era condusa de fiica lui Pierre Laval). De asemenea lua cursuri de engleza cu o irlandeza excentrica, o irlandeza care isi pierdea vremea prin cafenele insultandu-i pe ofiterii germani (care o considerau prea nebuna ca sa fie si periculoasa). La Eliberare el a fost stupefiat sa o regaseasca metamorfozata, purtand cu multa eleganta o uniforma britanica.

Pentru a evoca o data mai mult perfidia lui M., i-am spus lui Cioran ca mi-ar placea sa ii citesc aceste cateva randuri:
Psihologul va deveni repede obosit de oameni: ii lipsesc prea mult naivitatea, pentru a-si face prieteni, si inconstienta, pentru a avea amante.
Cioran s-a ambalat la auzul acestei reflectii si a tinut mortis sa stie cine era autorul ei. Surpriza totala cand a aflat ca era el insusi, cel din Pe culmile disperarii.

Si comentariul: Nu e, la urma urmelor, o carte atat de rea.

S-a bucurat si afland ca scriu un articol despre The Unquiet Grave de Palinurus, adica de Cyril Connolly. Connolly a fost unul dintre primii scriitori englezi care merita citati. Un spirit asa cum ii placea lui Cioran. Sa nu mai spun despre Connolly ca avea si o pasiune pentru Louise Brooks (si, bineinteles, pentru Sainte-Beuve si Chamfort), ceea ce ne aduce in elementul nostru.

Traducere din limba franceza de Dorin-Liviu Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!