Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Corespondenta Freud-Jung, Editura Trei, 2015


sigmund freud cg jung psihanaliza
Relatia dintre Freud si Jung incepe sub cele mai bune auspicii in 1906 si se incheie pe un ton amar in 1913. Acest parcurs este jalonat de numeroasele scrisori schimbate de cei doi. Continutul acestora este pe masura curiozitatii cititorului. Caci acest schimb epistolar a influentat nu doar viata personala a autorilor epistolelor, dar si istoria intelectuala a epocii noastre.
The New York Times

corespondenta freud-jung editura trei
Corespondenta Freud-Jung
Autori: Sigmund Freud, C.G. Jung
Nr. de pagini: 944
Pret: 99.00
Traducere din germana de Laura Karsch
Blog: http://edituratrei.wordpress.com/
Editura Trei

Prezenta corespondenta urma sa fie publicata, conform unei dispozitii a lui C.G. Jung, abia in anul 1991, in orice caz nu inainte de 1981. Pana atunci,
atat Freud, cat si eu vom fi personalitati "istorice", iar necesara distanta fata de evenimente va fi probabil atinsa, 
considera el.

In anul 1906, cand a debutat corespondenta lor, Sigmund Freud (1856-1939) publicase deja doua scrieri revolutionare, la trecerea dintre secole - Interpretarea viselor si Trei eseuri asupra teoriei sexualitatii, iar Carl Gustav Jung (1875-1961) era un om de stiinta promitator, medic la prestigioasa Clinica Universitara de Psihiatrie de langa Zürich unde, sub conducerea lui Eugen Bleuler, se discutau si se aplicau deja descoperirile lui Freud. Din acest motiv, schimbul de scrisori al celor doi contine un inepuizabil material inedit privitor la aparitia unor insemnate concepte de baza ale psihanalizei teoretizate de Freud si la inceputurile cercetarii lui Jung, in sfera miturilor, precum si comentarii edificatoare asupra lucrarilor capitale pe care le pregateau cei doi corespondenti la vremea aceea.

Pe de alta parte, avem ocazia de a studia pas cu pas evolutia legendarului conflict dintre cei doi si de a ne forma o judecata proprie asupra cauzelor sale. Germenii disputei, desi multa vreme tagaduiti de catre ambii corespondenti, se gasesc deja in primele scrisori.

Corespondenta, intinsa pe parcursul a opt ani (1906-1914), documenteaza de asemenea faza de consolidare a noii discipline, in care psihanaliza incepea sa se extinda geografic, organizatoric si publicistic (prin aparitia si activitatea filialelor Asociatiei Internationale de Psihanaliza) si, mai mult de-atat, pornind din domeniul cercetarii nevrozei, sa cucereasca noi teritorii, cum ar fi arheologia, studierea miturilor si simbolurilor, teoria literaturii.

Cu cele mai bune ganduri,
Viorel Vrabie
PR Psihologie - Editura Trei
viorel.vrabie@edituratrei.ro
Mobil: 0726 345 872
Telefon (021) 300 60 90
www.edituratrei.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!