Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Dezlegare la gratare


Click aici pentru a citi articolul "Dezlegare la gratare" de Dorin-Liviu Bîtfoi, in Cultura nr. 515 din 6 mai 2015

www.cafegradiva.ro

5 comentarii

 1. Ar mai fi poate de mentionat gratarul ca falosenie in anii premergatori "schimbarii la fata" din 1989. In peisajul sordid dintre blocuri, eventual chiar la intrare, gratare artizanale migalite in fabricile si uzinele patriei, duduiau la sfarsit de saptamana. De multe ori era prajit peste dar, ce putea fi mai mare manifestare a potentei decat mirosul de carne si de mititei? Toti vecinii, pe o arie cat mai extinsa, erau informati ca unii au carne. Incet, incet, gratarul dintre blocuri a devenit o traditie de nezdruncinat. Ce conteaza ca unii trebuie sa stea cu geamurile inchise sau sa-si ia rufele de la uscat, a devenit un drept inalienabil fie ca se petrece pe proprietate publica sau privata. Legea gratarelor? Cum sa dai asemeanea lege? Si daca tot este data, de cine sa fie respectata sau aplicata? In virtutea traditiei, trebuie ca mirosul, manelele si chiuiturile vartoase sa fie bagate cu forta pe gatul/nasul si urechile celor din jur. Este ca si nunta la mijloc de drum. Pentru ca ei pot si pentru ca ei sunt multi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte interesante ideile dv. despre gratar ca marca sociala si despre evolutia acestuia! Cred ca sunt o completare utila, necesara a microeseului respectiv. O lege nu s-a dat, da, dar poate scriem o istorie a gratarului ante si post-'89. Ar fi, intr-un fel, chiar mai oportuna.

   Ștergere
 2. despre lege - "legea nr. 201, din 27 martie 2012 privind desfasurarea activitatii de picnic in aer liber. Potrivit reglementarilor legale gratarele in aer liber se vor putea desfasura doar in spatii special amenajate si dotate cu utilitati specifice, iar tulburarea linistii publice si poluarea mediului inconjurator vor fi sanctionate cu amenzi de pana la 3000 de lei." :) Nu de legi ducem lipsa ci de "ne-vrut". Da, ar fi interesant, atingand eventual mandria de a fi "ca americanii" la "barbecuul" autohtonl

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am notat, exista deci o lege. Care bineinteles ca nu se respecta.

   Ștergere
 3. :) ce te faci cu o lege care ataca insasi ideea de "simtit bine" a organului care o aplica? Va cadea in uitare...legea, desigur. Mai este o lege, cea legata de normele PSI care amendeaza gratarele/focurile ilegale, neconforme cu normele...Dar este ca in bancul cu militianul caruia i se vorbeste de un turist in mai multe limbi si are ca raspuns la reactiile culturale admirative ale privitorilo remarca: "si la ce i-a folosit?". Si poate totul deriva din planul cincinal de alfabetizare al carui succes il constatam astazi prin intermediul descendentilor celor alfabetizati 99,9 la suta...

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!