Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

"Lagarele de langa tine": afla si ia atitudine!


lagarele de langa tine dizabilitati mintale

"Lagarele de langa tine": afla si ia atitudine!


Pe 22 si 23 mai 2015, Centrul de Resurse Juridice aduce campania "Lagarele de langa tine", ce promoveaza drepturile persoanelor cu dizabilitati mintale inchise in institutiile statului, la Mall Coresi, din Brasov.

Stiai ca numai intre 2011 si 2014 au murit 1.500 de copii si adulti institutionalizati? Iata harta deceselor. Vino si transmite un mesaj de sustinere pentru drepturile acestor persoane aflate la mana autoritatilor, izolate de restul societatii si a caror stare se degradeaza zi de zi, sub "protectia" statului.

Harta deceselor copiilor si adultilor institutionalizati intre 2011-2014

In Romania peste 25 000 de copii si tineri cu dizabilitati sunt inchisi in 717 institutii de protectie sociala, privati de libertate, de viata in familie si in comunitate si sunt pusi sub tutela unui reprezentant al statului.

Statul roman nu a implementat inca prevederile articolului 33 al Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati astfel incat un Mecanism National de Monitorizare Independent prin organizarea de vizite neanuntate sa poata contribui la garantarea respectării drepturilor fundamentale ale copiilor si tinerilor cu dizabilitati inchisi in institutii. 
Odeta Catana

Timp de 2 zile ai ocazia sa vezi cu ochii tai peste 120 de fotografii ce documenteaza viata celor 25.000 de copii si tineri cu dizabilitati mintale inchisi in institutiile statului, in cadrul unei instalatii foto special concepute pentru a reda atmosfera de izolare in care acestia traiesc.

Cum ii putem ajuta?


  • Semneaza petitia pentru adoptarea unui proiect de lege care poate preveni abuzurile asupra acestor copii si tineri abandonati de societate si ascunsi de autoritati si care le poate oferi sansa de a se plange de tratamentele degradante la care sunt supusi. Peste 3.300 de cetateni au semnat deja;
  • Apoi trimite o carte postala politicienilor si arata-le cum e viata in aceste centre si de ce trebuie sa sustina adoptarea proiectului de lege;
  • Participa vineri de la ora 15:00 la dezbaterea "In ce masura sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilitati mintale inchise in institutiile statului?"

Daca ti-am trezit interesul, te asteptam vineri si sambata, 22 si 23 mai, intre 10:00 si 19:00, la zona Food Court din curtea Mall-ului Coresi, de pe strada Zaharia Stancu 1, din Brasov.

Afla mai multeInstalatia foto a fost conceputa special pentru acest proiect de arhitectii de la www.syaa.ro.

"Lagarele de langa tine" este un proiect initiat de Centrul de Resurse Juridice si finantat prin granturile SEE 2009 - 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru detalii accesati www.fondong.fdsc.ro.

Foto: O noptiera intr-un spital de psihiatrie din judetul Alba, vineri, 21 noiembrie 2014 (Centrul de Resurse Juridice / Odeta Catană / Mediafax Foto). Fotografia face parte din documentarea vizuala a proiectului "Lagarele de lângă tine" realizat de către CRJ Bucuresti, Romania. Vezi mai multe foto pe zoom.mediafax.ro.

Surse: Stiri ONG, Mediafax

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!