Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Psihoterapia: mituri si realitate


psihoterapia depresie anxietate psiholog psihoterapeut

Psihoterapia reprezinta o forma de tratament psihologic care ofera ajutor oricui hotaraste sa intre intr-un proces terapeutic. Fie ca e vorba despre depresie, anxietate, tulburari alimentare sau somatice, traume emotionale sau tulburari psihiatrice, psihoterapia vine in sprijinul omului care sufera. Cu toate acestea, exista o serie de mituri cu privire la psihoterapie si la beneficiarii ei. Multe filme, emisiuni de televiziune sau de radio, opinii exprimate pe internet mistifica aceasta forma de vindecare a suferintei psihice si astfel contribuie la stigmatizarea celor care cauta ajutor terapeutic.

Psihoterapeut Bucuresti - aici

Iata cateva dintre miturile referitoare la psihoterapie si realitatea din spatele lor:

1. Psihoterapia se adreseaza celor nebuni


Afirmatii precum Doar daca esti nebun cauti un psihoterapeut, sau Trebuie sa fii bolnav grav la cap daca ai hotarat sa mergi la psiholog reprezinta unul dintre cele mai vehiculate mituri legate de procesul psihoterapeutic. In ciuda educatiei constiincioase din ultimii ani privind sanatatea mintala prejudecata conform careia doar cei cu boli mintale grave au nevoie de ingrijire psihoterapeutica inca persisita.
Realitatea este ca psihoterapia se adreseaza si populatiei asa-numite normale, dar care, intr-un anume moment din viata intampina o dificultate pentru care cauta ajutor specializat. O familie care intampina obstacole in cresterea copilului poate apela la o psihoterapie pentru copii sau la o terapie familiala. Un cuplu care are probleme in relatie merge la o terapie de cuplu. O persoana care simte ca nu mai face fata stresului de la munca, care se simte deprimata, anxioasa, se indreapta catre psihoterapia individuala. Un adolescent care se simte neinteles si care isi cauta identitatea poate fi ajutat cu succes de un specialist psi. Astfel de cazuri sunt intalnite frecvent in cabinetul unui psihoterapeut. El se straduieste, prin munca sa impreuna cu pacientul, sa amelioreze suferinta acestuia si sa contribuie la dezvoltarea lui personala.

2. Psihoterapia ma incurajeaza sa vorbesc despre problemele mele. Nu pot sa vorbesc cu un prieten mai degraba decat cu un terapeut?


Psihoterapeut bun Bucuresti - cum il gasesti

Iata inca un mit puternic ce trebuie deconstruit. Este adevarat ca psihoterapia, odata cu instituirea psihanalizei de catre Freud, a primit conotatia de "terapie prin cuvant". Cu toate acestea, modelul terapeutic difera mult de o discutie intre prieteni. O conversatie cu cineva drag poate aduce o detensionare psihica si un sentiment eliberator. Un demers terapeutic nu genereaza doar diminuarea tensiunii psihice, ci el are rolul de a elabora, de a prelucra si de a transforma energia psihica. Acest lucru este posibil doar in prezenta unui psihoterapeut specializat cu care ai o relatie contractuala. Multe dintre suferintele cu care un pacient intra intr-o terapie au cauze inconstiente, necunoscute persoanei. Terapeutul va fi partener in cautarea acestor cauze care produc durere si-l va ajuta pe pacientul sau sa le controleze mai eficient.

Citeste despre psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger

3. Daca pastrezi o atitudine pozitiva si mentii un stil de viata sanator, nu vei ajunge niciodata la psihoterapie!


Realitatea care darama acest mit este chiar etiologia uneia dintre cele mai des intalnite afectiuni psihice: depresia. Depresia apare la persoane apartinand tuturor categoriilor sociale, cu stiluri de viata si aspiratii diferite. O atitudine pozitiva si discursurile motivationale nu garanteaza o viata lipsita de griji si suferinta. Din contra, multi neaga suferinta dinlauntrul lor adoptand o postura increzatoare de om implinit. Mai devreme sau mai tarziu ceea ce a fost inlaturat sau ascuns sau negat va iesi la suprafata.


Alexa Plescan

este psiholog.

Toate articolele acestui autor

2 comentarii

  1. Ar fi important de deconstruit și mitul conform căruia psihoterapia este o escrocherie care speculează starea de nevoie a celor vulnerabili, livrată individual sau în bandă organizată de persoane iresponsabile sau care n-au toată ţigla pe casă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca-mi este permisa o urare de An Nou, va doresc, oameni buni, sa aveti inteligenta si maturitatea necesare pentru a aprecia ca nu e nimic mai benefic decat a lega parteneriate de incredere, de a cultiva relatii si prietenii adevarate, bazate pe sinceritate si reciprocitate! Ca tot sunt la moda rezolutiile, propuneti-va sa aveti grija de voi si de cei dragi in asa fel incat sa nu fie nevoie sa ajungeti vreodata pe mana unui "psihoterapeut"!

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!