Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Impotriva "buonismului"


buonism roland jaccard

Impotriva "buonismului"


Italienii numesc "buonism" tratarea cu compasiune a tuturor problemelor. "Buonismul" este opus cinismului: simplul fapt de a aparea ca o victimă te transforma intr-un erou al timpurilor moderne.

Pentru a ne vaccina impotriva "buonismului" e necesar sa ne abonam la revista Causeur unde cateva spirite libere, intr-adevar indurerate, comenteaza actualitatea. Printre acestea: Jérôme Leroy, Luc Rosenszweig, Arnaud Le Guern, Benoît Duteurtre, Marc Cohen, Elisabeth Lévy… Unul dintre ele, Cyril Benassar, care lucreaza pe santiere, imi place in mod deosebit. Pe un ton candid el observa cum inima isi trambiteaza pretutindeni suprematia si cum raspandeste regimul totalitar al sentimentului.
Nu ne mai mira deloc, scrie el, ca traim intr-o lume in care armatele sunt pacifiste, politistii nu mai trag in nimeni, judecatorii sunt plini de compasiune si in care, in fine, directorii inchisorilor se indragostesc, asta cand nu exista primprejur femei care sa se casatoreasca in inchisoare cu cele mai abominabile secaturi, precum Carlos sau Guy Georges.

Cat despre Alain Finkielkraut, foarte prezent in numarul din februarie 2011, el nu-l rateaza pe Stéphane Hessel si al sau testament senil, caruia numai Pierre-Antoine Delhommais, in Le Monde, i-a observat batjocoritor saracia demagogica, provocand astfel cateva infarcturi printre cititori si, ce-i mai rau, in aceste vremuri de criza si de numeroase dezabonari. De atunci nu am mai auzit nimic despre el... Sa-l regasim pe Delhommais, singurul cronicar de la Monde in stare sa combata "buonismul"!

Si nu ratati Causeur, nici Service littéraire, mici societati secrete in care va primesc bucuros: abonati-va la Causeur pentru 45 de euro pe an (adresa: Causeur.fr, 9 rue Léopold Robert, 75014 Paris) si la Service littéraire pentru 35 de euro (adresa: Service littéraire, 24 rue de Martignac, 75007 Paris).

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!