Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cinema-Edu, editia a 5-a: 9 filme de arta pentru 7 000 de liceeni romani


cinema-edu editia a-5-a scoala altfel

Cinema-Edu, editia a 5-a: 9 filme de arta pentru 7 000 de liceeni romani


Cu putin inainte de finalul anului scolar Cinema-Edu a incheiat cu succes cea de-a 5-a editie a sa, inceputa in luna februarie. Unul dintre cele mai complexe programe nationale de educatie alternativa, Cinema-Edu a reusit sa le faca cunostinta liceenilor romani cu noua filme de arta, intre lunile februarie si iunie 2015, in cadrul a 90 de evenimente sustinute in Capitala si in alte cinci orase din Romania.

Cinema-Edu, editia a 5-a: filmele


Filmele alese pentru elevi sunt caracterizate de stiluri estetice si regizorale distincte, cuprind actiuni situate in diferite epoci si personaje din diverse medii sociale, incurajand dezbaterile pe subiecte educative si familiarizandu-i pe adolescenti cu o serie de notiuni de limbaj cinematografic. Selectia Cinema-Edu cuprinde pelicule premiate, care se bucura de recunoastere internationala, iar vizionarea lor completeaza cultura generala a elevilor.

Cele 9 filme prezentate liceenilor anul acesta au fost: Vandal (r. Hélier Cisterne), La lengua de las mariposas (r. José Luis Cuerda), Couleur de peau: Miel (r. Laurent Boileau), Ida (r.Pawel Pawlikowski), castigatorul premiului Oscar pentru cel mai bun film strain in 2015, Marussia, debutul in lungmetraj al Evei Pervolovici, In cautarea lui Superman (r. Karzan Kader), Phoenix (r. Christian Petzold) - o poveste de la finalul celui de-Al Doilea Razboi mondial, Timbuktu (r. Abderahmane Sissako), un film despre diferitele fete ale fanatismului religios, recent lansat pe marile ecrane, si, nu in ultimul rand, filmul francez Grand Central (r. Rebecca Zlotowski).

cinema-edu editia a 5-a macondo

Cinema-Edu, editia a 5-a: participantii


Profesori din 30 de licee din Bucuresti au participat la aceasta editie si au indrumat peste 3 000 de elevi catre cinematografele care ne-au gazduit evenimentele.

Alte 40 de licee din tara s-au implicat in proiect atat in saptamana Scoala Altfel, cat si in timpul Caravanei Cinema-Edu, care a calatorit in lunile mai si iunie in Ploiesti, Craiova, Medias, Targu-Mures si Roman. Astfel, peste 4 000 de tineri spectatori s-au bucurat in 15 localitati din tara de 45 de evenimenele cinematografice organizate pentru ei.

In fiecare an Cinema-Edu aduce profesionisti din domeniul cinematografiei, dar si specialisti din alte domenii care sa deschida si sa indrume dezbaterile liceenilor. La editia a 5-a Cinema-Edu, printre invitatii dezbaterilor Cinema-Edu s-au numarat criticul de film, Florin Barbu, regizorii Eva Pervolovici si Vlad Trandafir, actrita Carmen Lopazan, artistul grafic Alexandra Soldanescu si Anca Ghinea, creative manager Intuitext.


Cinema-Edu, editia a 5-a: dezbaterile


In urma dezbaterilor, liceenii s-au declarat interesati de teme precum descoperirea identitatii personale, razboiul, familia si au fost curiosi sa afle mai multe despre "cum se face un film", de la procesul de scriere a scenariului pana la productia si distributia lui. Tinerii au considerat ca dezbaterile i-au lamurit asupra unor secvente, au ajutat la decodificarea titlurilor de film, a personajelor, dar si a contextului istoric si geografic (Al II-lea Razboi Mondial, Polonia anilor ‘60, Berlinul anilor ’50, Palestina, Irakul anilor ‘90, Mali).

Filoteia, eleva dintr-un liceu din Ploiesti ne-a scris ca:
Discutia de dupa film mi-a clarificat anumite nelamuriri. Mi-ar placea sa asist la asemenea discutii dupa fiecare film vazut,
iar un elev din Craiova, Alexandru, a fost
impresionat de varietatea posibilitatilor de intelegere a unei povesti cinematografice.

cinema-edu saptamana scoala altfel

Cinema-Edu si educatia non-formala


Cinema-Edu ofera o alternativa la educatia formala si doreste sa familiarizeze publicul tanar cu filme din patrimoniul mondial, susţinand discuţii şi dezbateri pe baza unor pelicule apreciate la nivel international. Evenimentele Cinema-Edu au loc inca din 2010, iar prin acestea, Asociatia Culturala Macondo a reusit sa dezvolte cel mai complex proiect de educatie cinematografica si sociala din Romania, in care liceenii isi dezvolta in mod interactiv spiritul creativ si critic.

Mai multe informatii despre filme si despre editiile anterioare ale proiectului Cinema-Edu sunt disponibile pe site-ul www.cinema-edu.ro.

Cinema-Edu: finantatori, sponsori, parteneri si parteneri media


Proiect finantat de CNC

Sponsor principal: Romgaz

Parteneri: Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Inspectoratul Scolar al Judeţului Prahova, Inspectoratul Scolar al judetului Sibiu, Inspectoratul Scolar Judetean Mures, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, Primaria Municipiului Mediaş, Directia Municipala pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret Medias, Primaria Municipiului Craiova, Primaria Municipiului Targu-Mureş, Primaria Municipiului Roman, Clorofilm, ECDL, Asociatia K'ARTE, Fundatia Comunitara Prahova, Fundatia Comunitara Mures.

Cinema "Elvira Popescu", Institutul Francez, Institutul Cervantes, ArCuB, Muzeul National de Arta Contemporana, Cercul Militar National, Club Cinema Twins Ploiesti, Biblioteca Judeteana "Alexandru si Aristia Aman", Cinema "Mediensis", Cinema "Arta" Targu-Mureş, Colegiul National "Roman-Voda".

Parteneri media: Kiss Fm, TVR Craiova, Radio Romania Targu Mures, Medias News, Wyl TV, Alege TV, Nova TV, TvOnline 24 Roman, Radio Prahova, Radio Sud, Telegrama de Prahova, Gazeta de Sud, Zi de Zi Mures, Observatorul Prahovean, Medias Info, Craiova.ro, I love Medias, Ziarul Metropolis, Cafe Gradiva, Psihoo.ro, CinemaRx, Cinefan, AaRC.ro, Societatesicultura.ro, SuntParinte.ro, Didactic.ro, AmDoar18Ani.ro.

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!