Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Cyberbullying. Bullying si suicid


cyberbullying depresie anxietate suicid sinucidere

Cyberbullying


Cyberbullying inseamna, desigur, comportamentul de bullying care se foloseste de tehnologia electronica, asa cum sintetizeaza rapid o definitie Virginia Rosabal din Costa Rica, in continuarea expunerii sale despre bullying de la Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie 2015.

De exemplu, comportamentul de cyberbullying se foloseste de sms-uri, emailuri, zvonuri trimise prin emailuri sau postate in retelele de socializare, fotografii stanjenitoare, videoclipuri, site-uri sau profiluri false.

Psihoterapeut Bucuresti - click aici

Cyberbullying-ul poate fi activ 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, pe scurt: la orice ora din zi si din noapte. Poate afecta un copil chiar cand el este singur.

Mesajele si imaginile de cyberbullying pot fi postate anomim si foarte rapid difuzate unei largi audiente. Adesea poate fi dificil sa depistezi sursa textelor sau a imaginilor de cyberbullying.

Printre efectele comportamentului de cyberbullying se numara depresia si anxietatea, accentuarea sentimentelor de tristete si de singuratate, tulburari ale somnului si ale obiceiurilor alimentare si pierderea interesului pentru activitati care inainte ii faceau placere copilului. Aceste probleme se pot perpetua la varsta adulta.

De asemenea comportamentul de cyberbullying poate conduce la scaderea performantei si a participarii scolare ale copiilor expusi, care vor chiuli sau vor abandona scoala intr-o proportie mai mare.

Doar un numar foarte mic dintre copiii expusi la cyberbullying vor replica sau se vor razbuna.


Bullying si suicid


In expunerea sa despre bullying Virginia Rosabal a tratat si despre legatura acestui comportament cu suicidul, legatura adesea semnalata in mass-media.

Totusi, chiar daca legatura dintre bullying si suicid este mult evidentiata in presa, trebuie spus ca dintre copiii expusi comportamentului de bullying cei mai multi nu au ganduri de sinucidere sau un comportament suicidal.

Exista insa un cert risc de suicid printre copiii expusi la comportamentul de bullying, la care contribuie mai multi factori, precum depresia, problemele de acasa si o istorie personala traumatica.

In plus, trebuie remarcat ca la anumite grupuri se constata un risc crescut de suicid: amerindienii, bastinasii din Alaska, americanii de origine asiatica; tinerele lesbiene si tinerii homosexuali, bisexuali si transexuali. Riscurile cresc chiar mai mult daca tinerii nu sunt sustinuti de parinti, de apropiati si de scoli.

In concluzie, comportamentul de bullying poate inrautati o situatie deja insuportabila.

Cititi aici toate relatarile de la Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie 2015

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihanalist-in-formare, scriitor si jurnalist. A fondat si conduce AIPsA, Cafe Gradiva si Psihoo. Cea mai recenta carte publicata: Asa s-a nascut omul nou. In Romania anilor '50.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!