Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Profilul adolescentului consumator de droguri in America Latina si accesul adolescentilor dificili la serviciile psihiatrice


congresul international de psihiatrie 2015 profilul adolescentului consumator de droguri

Edgard Belfort, Venezuela: Profilul demografic al adolescentului consumator de droguri in America Latina


Lucrarea lui Edgard Belfort deschide simpozionul cu tema Sanatatea mintala a copilului si a adolescentului si propune o tema de mare interes pentru domeniul sanatatii mintale din America Latina, dar nu numai. Cresterea in randul adolescentilor a consumului de droguri si problemele psihice asociate acestuia, cresterea ratei suicidului in randul tinerilor si adolescentilor si nevoia lor de a primi ajutor specializat. Desigur, acest ajutor depaseste sfera farmacologica si vizeaza, de asemenea, mediul familial, social si cultural al acestor grupuri vulnerabile.

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Fenomenul consumului de droguri in randul adolescentilor nu reprezinta o noutate pentru America Latina. Ceea ce reprezinta insa o provocare in prezent este dat de asocierea consumului si abuzului de substante psihoactive cu o tulburare psihiatrica. Diagnosticarea unei afectiuni psihice este cu atat mai dificil de realizat in randul adolescentilor cu cat simptomele prezentate de acestia nu corespund intotdeauna unei tulburari specifice conform DSM IV sau ICD 10.

Aflam dintr-o statistica interesanta ca, de pilda, abuzul de alcool este cel mai des intalnit in Columbia, urmata de Brazilia si Uruguay.

congresul international de psihiatrie 2015 droguri

congresul international de psihiatrie 2015

Acum, ca am aflat care sunt statisticile, ne intrebam care este portretul consumatorului adolescent de droguri. Cum arata profilul unui tanar predispus riscului consumului si abuzului de substante psihoactive? Edgar Belfort puncteaza cateva caracteristici:
  • in ce priveste varsta, riscul pentru consum creste in perioada prematuritatii, adica in timpul adolescentei;
  • consumatorul este mai degraba de sex masculin. Consumul de alcool, de tutun si de droguri usoare este asociat cu comportamentul legat de socializare; 
  • consumul de substante se intalneste mai ales in randul copiilor si adolescentilor care muncesc (sunt angajati) de la o varsta frageda, abandonand scoala;
  • 54% dintre consumatori nu au terminat liceul;
  • statutul economic este unul scazut, multe dintre familiile in care se gasesc copii si adolescenti consumatori sunt afectate de saracie;
  • exista o corelatie intre antecedentele familiale privind consumul de droguri si/sau prezenta unei tulburari psihiatrice si adolescentul consumator;
  • varsta intre 13 si 15 ani; 
  • riscul aparitiei unui comportament de consum de substante este mai mare in randul celor care au suferit sau sufera o afectiune mintala.

Recomandarile in ce priveste ajutorul efectiv al tinerilor si adolescentilor consumatori de droguri ramane, in continuare, o provocare pentru cei ce lucreaza in domeniul sanatatii mintale. Cateva directii insa ne sunt sugerate. Este importanta continuitatea in ceea ce priveste cercetarea stiintifica in acest domeniu. Este necesara, de asemenea, perfectionarea instrumentelor clinice si de screening. In ce priveste interventia, unii tineri au nevoie sa fie asistati nu doar individual, ci si in mediul lor familial si social.Michel Botbol, Franta: Imbunatatirea accesului adolescentilor dificili la serviciile psihiatrice


Lucrarea lui Michel Botbol o completeaza foarte bine pe cea anterioara pentru ca trateaza problematica accesului la serviciile de sanatate mintala in randul adolescentilor dificili.

congresul international de psihiatrie 2015 michel botbol

Adresarea unui adolescent medicului psihiatru ridica unele chestiuni asupra carora merita sa reflectam. In primul rand, persoana care cere ajutor psihiatric este una care are capacitatea de a recunoaste ca se afla in suferinta. Apoi, ea trebuie sa comunice specialistului detalii legate de aceasta suferinta. Nu in ultimul rand, cel care se adreseaza medicului psihiatru trebuie sa accepte si sa urmeze tratamentul si indicatiile prescrise de catre specialist. Asadar, este vorba despre o relatie, despre o legatura ce se formeaza intre bolnav si cel caruia ii este solicitat ajutorul. Or, psihopatologia in cazul adolescentilor graviteaza tocmai in jurul notiunii de legatura, de atasament. Perioada adolescentei se caracterizeaza prin dobandirea autonomiei in raport cu mediul familial. Grupul social si valorizarea de catre acesta este mult investita de adolescent. Transformarile corporale si psihice in sine pot pune in dificultate complianta adolescentului la ajutor psihiatric sau psihoterapeutic.

Adolescenta este definita de "actiune". A actiona, a pune in act - iata inca o provocare pentru serviciile de sanatate mintala. Michel Botbol subliniaza ca adolescentii care sunt predispusi la a pune in act, a actiona in loc de a vorbi despre ceea ce simt, despre problemele si dificultile lor sunt mai putin dispusi sa accepte o legatura, o alianta terapeutica. Totusi, partea buna este ca adultii din jurul lor pot sesiza aceste comportamente si astfel sa puna in legatura prezenta acestor conduite cu nevoia de ajutor a tanarului de langa ei.

Cititi aici toate relatarile de la Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie 2015

Alexa Plescan

este psiholog.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!