Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Stadiile dezvoltarii psihosexuale dupa Sigmund Freud


stadiile dezvoltarii psihosexuale sigmund freud

Stadiile dezvoltarii psihosexuale in copilarie au fost identificate si descrise de Sigmund Freud, parintele psihanalizei.

Stadiile dezvoltarii psihosexuale se numesc astfel pentru ca fiecare stadiu se caracterizeaza prin fixarea libidoului (simplu descris ca pulsiuni sexuale sau instinct sexual) asupra unei zone sau a alteia a corpului. Pe masura ce o persoana se dezvolta fizic, una sau alta dintre zonele corpului devine importanta si totodata sursa de potentiala frustrare (zonele erogene), de placere sau pentru ambele.


Stadiile dezvoltarii psihosexuale dupa Sigmund Freud


Iata care sunt stadiile dezvoltarii psihosexuale asa cum le-a identificat Sigmund Freud, reduse aici la o schema foarte simpla, reprezentata grafic.


Stadiul oral


Stadiul oral este primul dintre stadiile dezvoltarii psihosexuale, libidoul centrandu-se pe zona orala a bebelusului. In stadiul oral bebelusul isi afla satisfactia libidinala din hranitul la san, supt si muscat, ca si din introducerea in gura a diverse lucruri.


Stadiul anal


Libidoul se raporteaza acum la anus, bebelusul gasind satisfactie in defecare sau in retentie. Copilul constientizeaza in stadiul anal ca e o persoana si ca propriile dorinte pot intra in conflict cu lumea externă.


Stadiul falic


Intr-al treilea dintre stadiile dezvoltarii psihosexuale dupa Sigmund Freud, stadiul falic, libidoul se concentreaza in zona genitala. Copilul devine constient de diferenta intre sexe si se identifica, oedipian, cu parintele de acelasi sex.


Stadiul de latenta


Dezvoltarea psihosexuala stagneaza in aceasta perioada. Freud considera ca majoritatea pulsiunilor sexuale sunt reprimate in stadiul de latenta si ca energia sexuala este sublimata in cadrul activitatii scolare, al hobby-urilor si al prieteniilor.


Stadiul genital


Stadiul genital este ultimul dintre stadiile dezvoltarii psihosexuale, in conformitate cu vederile lui Sigmund Freud, si incepe in timpul pubertatii. Este vremea experimentelor sexuale ale adolescentei, care se finalizeaza, in cazul fericit, in jurul varstei de 20 de ani, intr-o relatie de dragoste cu un partener. Instinctul sexual este orientat catre obtinerea placerii heterosexuale, in locul placerii autoerotice din stadiile anterioare.

stadiile dezvoltarii psihosexuale sigmund freud
Stadiile dezvoltarii psihosexuale dupa Sigmund Freud

Sursa: raw.abduzeedo.com

www.cafegradiva.ro

4 comentarii

 1. Cum adica stadiul genital se "finalizeaza" in jurul varstei de 20 de ani in cazul fericit? Adica in cazul nefericit dureaza si dupa 20 de ani, asa ca in sexualitatea matura? Poate vreti sa explicati ce-ati vrut sa spuneti sau sa reformulati pt ca mie,cel putin, nu mi-e clar ce se intampla dupa varsta de 20 de ani, sfarsitul stadiului genital al psiho-sexualitatii, in opinia dvs.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Scrie asa: "Este vremea experimentelor sexuale ale adolescentei, care se finalizeaza, in cazul fericit, in jurul varstei de 20 de ani, intr-o relatie de dragoste cu un partener." Cum ati inteles oare ca "stadiul genital se finalizeaza"?... :)

   Aveti dreptate, stadiul genital este, spune Freud, stadiul sexualitatii mature. Dar subiectul frazei e altul.

   Poate ca aveti un pic de dreptate cat priveste traducerea lui "resolution" + "settling down" din infografic cu "se finalizeaza", cam stramt, cam confuz pentru sensul de "rezolvare". "Definitivare", spune Freud in "Trei eseuri asupra teoriei sexualitatii", de unde pare sa se fi inspirat schema grafica de mai sus.

   Ștergere
  2. Pai da, ca de pe la 40 de ani, pe Freud nu l-a mai interesat, a devenit abstinent, considerand pesemne ca 20 de ani (adica tot pe-atat) e un timp suficient pentru a se convinge ca ce e pe la 20, cam aia e...

   Ștergere
 2. asa, multumesc pentru explicatii. nu stiu cum de am inteles asa, dar iata. :o).
  anonim 1.

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!