Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Traumele din copilarie: cum ne afecteaza ele sanatatea?


traumele din copilarie afecteaza sanatatea fizica si psihica

Ce sunt traumele din copilarie si in ce fel afecteaza ele sanatatea de-a lungul vietii este subiectul unui foarte interesant discurs al pediatrului Nadine Burke Harris pe care am ales sa vi-l impartasesc astazi.

Sintagma "traumele din copilarie" este una pe cat de des folosita, pe atat de putin inteleasa. Cuvantul "trauma" este frecvent intrebuintat in contexte in care nu intotdeauna isi are locul. Auzim adesea despre un copil ca a fost traumatizat pentru ca parintii nu i-au cumparat jucaria X in timp ce erau la raionul de jucarii. Pentru ca i s-a refuzat implinirea imediata a dorintei copilul incepe sa planga puternic si astfel atrage privirile trecatorilor.

Ei au pareri impartite: unii sustit ca micutul a fost rasfatat si ca aceasta este cauza pentru care nu accepta deloc frustrarea, altii spun ca intensitatea comportamentului copilului indica o trauma. Oricare ar fi motivul, trebuie subliniat ca, in acest context, referirea la trauma nu este potrivita.

Ce sunt traumele din copilarie?


Traumele din copilarie reprezinta niste situatii sau evenimente cu un puternic impact emotional asupra celui mic. Consecintele acestui impact sunt marcante si ele pot influenta chiar viata de adult a persoanei care a suferit o trauma timpurie.

Dintre persoanele adulte din Romania, se estimeaza ca peste 70% au trait sau vor trai experienta a cel putin unui eveniment traumatic la un moment dat in viata lor, iar trauma psihica este responsabila pentru aproape 50% din totalul problemelor emotionale si psihice.

Cat de prezenta este trauma psihica in viata noastra si cum facem fata efectelor ei?

Traumele din copilarie sunt legate de:
- abuz sexual, fizic sau emotional;
- neglijenta din partea apartinatorilor sau abandon;
- moartea sau pierderea cuiva drag din anturajul copilului;
- divortul parintilor;
- faptul de a fi martorul violentei domestice;
- o catastrofa naturala (incendiu, inundatie, cutremur etc.);
- razboi;
- rapire;
- un accident sau o procedura medicala complicata;
- o boala grava;
- cresterea intr-un mediu haotic care se afla intr-o continua schimbare.

Ce legatura au traumele din copilarie cu sanatatea fizica si mintala?


Un copil este o fiinta umana in plin proces de crestere si dezvoltare. El este dependent de cei care il ingrijesc si, la inceputul vietii, se afla intr-o stare completa de neajutorare. Iata de ce tot ceea ce se intampla in jurul lui are un impact puternic asupra vietii sale psihice. Daca ceea ce i se intampla depaseste capacitatea lui de elaborare, experienta respectiva risca sa se transforme intr-una traumatica.

Citeste despre cea mai puternica trauma

Pediatrul Nadine Burke Harris povesteste cum a ajuns sa lucreze la Centrul Medical California Pacific, un spital prestigios din California de Nord. A deschis o clinica in Bayview-Hunters Point cunoscut ca unul dintre cele mai sarace cartiere din San Francisco. Acolo a intalnit o situatie ciudata: multi copii veneau la clinica pentru a fi tratati de ADHD, adica pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie. Dupa investigari amanuntile ale cazurilor, pediatrul a ajuns la concluzia ca diagnosticul de ADHD nu se confirma pentru majoritatea dintre pacientii adusi la clinica. Asa ca a cautat in spatele simptomelor care duceau catre acest diagnostic si a gasit ca cei mai multi dintre pacienti suferisera traume severe si repetate de-a lungul copilariei lor. 

Studiile arata ca traumele din copilarie sunt asociate cu bolile pulmonare cronice, cu hepatita, cu riscul aparitiei cancerului, a depresiei si a tentativelor de suicid, informeaza Nadine Burke Harris. Traumele psihice timpurii au un rol important in aparitia bolilor cardiace la varsta adulta. Ele afecteaza nu doar structura creierului si functiile acestuia, ci si dezvoltarea sistemului endocrin sau a celui imunitar. 

Cum putem trata traumele din copilarie si cum putem diminua efectele nocive pe care le au acestea asupra sanatatii va invit sa aflati urmarind interventia video a pediatrului Nadine Burke Harris. Alexa Plescan

este psiholog.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro

Un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!