Ultima ora

Viata lumii

Ştiri

Cauta in revista

Eutanasia pentru cei ce sufera de depresie, legalizata in Belgia


eutanasia depresie suferinta psihica pacienti psihiatrici

Viata nu este pentru mine!
marturiseste Laura, o tanara de 24 de ani careia i-a fost aprobata decizia de a i se administra injectia letala. Ea traia cu ideatie suicidara din copilarie si a avut mai multe tentative de suicid in institutia psihiatrica unde a fost internata pentru suferinta sa psihica. Acum, conflictul sau interior intre ceea ce sustine viata si moarte se va sfarsi.

Prima tara din lume care a legalizat eutanasia este Olanda. A doua, Belgia. Injectia letala este acceptata legal pentru persoanele care sufera probleme fizice si/sau psihologice si care experimenteaza dureri intolerabile. In cazul invocarii motivelor psihologice, acordul pentru eutanasiere presupune ca un medic psihiatru sa confirme in scris ca pacientul care a solicitat interventia traieste o suferinta psihica intensa care nu se poate rezolva in nici un fel care sa i se para acceptabil.

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Aceasta reglementare este una care ridica mari semne de intrebare. Poate o persoana aflata in stare de suferinta profunda sa stabileasca singura ce este acceptabil pentru tratarea sa si ce nu? Reprezinta experienta subiectiva cel mai puternic argument pentru a primi acordul pentru moarte asistata? Pana unde merge responsabilitatea proprie in ce priveste starea de sanatate sau de boala si pana unde merge responsabilitatea specialistului care are in ingrijire un pacient? Sigur, aceste intrebari nu vor primi aici un raspuns, dar ele merita atentia si reflectia noastra. Stim ca o persoana care isi doreste cu ardoare sa isi puna capat zilelelor, o va face, mai devreme sau mai tarziu. Intrebarea este de ce unii aleg metodele clasice, sa le spunem, de suicid, iar altii apeleaza la o masura legislativa care presupune ca un altul sa le curme suferinta.

In luna martie, comisia federala pentru eutanasie din Belgia a admis ca, anual, 50-60 de cazuri de eutanasie sunt din motive psihiatrice. O situatie similara este si in Olanda unde statisticile privind moartea asistata in 2013 indica 42 de pacienti eutanasiati din motive psihiatrice si 97 de eutanasii pentru persoane cu dementa.

Citeste si Dementa si eutanasia

O masura extrema, noteaza publicatia Tempi, vizeaza aprobarea sinuciderii asistate in randul copiilor. In Belgia, un copil de 5 ani poate solicita eutanasierea daca are o boala fizica severa care sa-i provoace suferinta intolerabila, daca este in faza terminala a unei afectiuni incurabile, daca parintii isi dau acordul scris si daca o evaluare psihiatrica arata ca solicitantul are discernamantul necesar unei astfel de decizii.

Psihoterapeut bun Bucuresti - cum il gasesti 

Suicidul asistat reprezinta un subiect controversat in intreaga lume. Parerile sunt foarte impartite. Desii unii vad eutanasia ca pe un mijloc potrivit de a curma suferinta umana, altii nu sunt de acord cu legiferarea unui astfel de proiect. Este si cazul lui Carine Brochier care lucreaza la Institutul European de Bioetica din Brussel. Ea considera ca numarul celor care mor ca rezultat al liberalizarii legii eutanasiei din Belgia este unul mult prea mare. Carine Brochier argumenteaza ca cei care isi dau acordul pentru eutanasia in cazul persoanelor care experimenteaza suferinta psihica asociata unei tulburari psihice tratabile se pot insela pentru ca
nu exista nici o cale pentru specialistii din domeniul sanatatii mintale de a masura suferinta psihica a unei alte persoane si de a decide daca aceasta poate primi eutanasia.

Alexa Plescan

este psiholog.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro

9 comentarii

 1. Ceea ce ar măsura specialiștii din domeniul sănătății mintale ar fi capacitatea de discernământ (și gradul în care aceasta este afectată temporar de depresie) și nu suferința psihică.
  Dacă este vorba de a măsura suferința psihică ca argument pentru eutanasie, ce s-ar întâmpla cu persoanele cu episod psihotic cu ideație suicidară? Li s-ar da o mână de ajutor în vederea înfăptuirii suicidului?

  Sorina

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Utila precizarea dv. Mai mult, ce se intampla cu persoanele cu depresie majora si cu elemente psihotice care ar solicita eutanasia? Cum poti stabili discernamantul pacientului in aceste cazuri?

   Specialista in bioetica despre care aminteste articolul subliniaza ca e dificil si foarte ambiguu sa dai aprobare pentru eutanasie in cazul celor care se confrunta cu suferinta psihica in general, indiferent de diagnosticul pus de psihiatru.

   Ștergere
 2. As putea vedea sursa acestor informatii? Un link catre Site-ul Belgian care a publicat cele de mai sus? Multumesc! Luiza

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Linkurile cu sursele sunt inserate (si) in articol. Iata-le: http://europe.newsweek.com/healthy-24-year-old-granted-right-die-belgium-329504

   http://alexschadenberg.blogspot.ca/2015/03/belgian-euthanasia-doctor-justifies.html

   Ștergere
 3. Sper ca realizati ca prin felul in care prezentati problema incurajati din nou o forma de discriminare. "Poate o persoana aflata in stare de suferinta profunda sa stabileasca singura ce este acceptabil pentru tratarea sa si ce nu? (Atat timp cat nu este pusa sub interdictie, adica nu are abolita capacitatea de a lua decizii, fapt stabilit de catre o comisie specializata - in cazul nostru de la Institutul de Medicina Legala) Pana unde merge responsabilitatea proprie in ce priveste starea de sanatate sau de boala si pana unde merge responsabilitatea specialistului care are in ingrijire un pacient? (Responsabilitatea profesionistului este dictat de codul etic si de legislatia in vigoare la momentul respectiv.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Discriminarea ar fi invocata si in cazul in care eutanasia nu ar fi aprobata in cazul celor cu suferinta psihologica. Intrebarea din articol pe care o citati mi se pare pertinenta in continuare. O lamurire in acest sens o aduce chiar primul comentariu (il vedeti mai sus) despre situatia in care este vorba de psihoza.

   Este un subiect foarte controversat, acesta al suicidului asistat, cred ca discutiile in sine sunt

   Ștergere
  2. @anonim

   ati copy/paste 2 semne de intrebare
   si nu le ati vazut...

   articolul incurajeaza doar la dezbatere, dear
   punand sub semnul intrebarii o treaba legalizata in belgia
   /a propos de legislatii, coduri, comisii/

   dezbaterea e mai utila ca un raspuns ready made

   asta si pentru cazul cand ar iesi raspunsul pe care vi-l doritiţ
   ca sa stiti
   de ce

   parerea mea

   zane

   Ștergere
 4. Mă întreb dacă există persoane printre cele care aprobă și administrează injecția letala care să fi " experimentat" ideațía suicidară...
  Știrea m-a întristat . Așa cum mă întristează gândul că există oameni care își doresc să dispară pentru că ajung în stadiul extrem al unei suferințe fizice sau psihice .

  Ela

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o stire si un subiect, acesta al mortii asistate, care produce fie tristete, fie indignare, dezamagire, furie, fie aprobare... Toate reactiile sunt justificate.

   Ștergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!