Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

The Pearl Button: Apa nu uita niciodata!


pearl button patricio guzman

The Pearl Button: Apa nu uita niciodata!

The Pearl Button va rula din 4 septembrie in cinematografele din Romania

In aceasta toamna se lanseaza pe marile ecrane cel mai recent film al prolificului regizor chilian Patricio Guzmán, The Pearl Button.

The Pearl Button, filmul premiat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu in 2015, prezinta o poveste despre relatia milenara a omului cu apa si despre caile misterioase prin care apa ne pune in legatura cu universul.

pearl button darwin iceberg patricio guzman

Actiunea din The Pearl Button este plasata in Chile si in cel mai mare arhipelag existent pe Terra, pozitionat la sud de Chile, in Oceanul Pacific. Aici cinci triburi au reusit sa traiasca peste 10 000 de ani, petrecandu-si majoritatea vietii pe apa, invatandu-i tainele si reusind sa supravietuiasca unor temperaturi polare si celor mai puternici curenti. Aceste triburi nu au conceptul divinitatii, insa cred in puterea apei si au invatat chiar sa-i imite fiecare sunet.


The Pearl Button: O istorie tabu


Armonia comuniunii lor este distrusa in momentul in care primele campanii de colonizare ajung in arhipelag. Mai tarziu, la inceputul secolului al XIX-lea, are loc misiunea din timpul careia dateaza legenda lui Jimmy Button, bastinasul care a renuntat la libertate si pamanturi in schimbul unui nasture de sidef. Daca la inceput, triburile sunt dezradacinate de fortele coloniale din Europa, la finalul secolului amenintarea vine de pe propriul continent, cand autoritatile din Chile si Argentina vor sa-i „civilizeze” punand capat relatiei lor ancestrale cu apa.

pearl button jimmy button patricio guzman

Zeci de ani mai tarziu, una din cele mai importante insule din arhipelag devine o inchisoare secreta in timpul regimului Pinochet, dar oceanul refuza sa-i pastreze secretele sangeroase.
Simt ca lovitura de stat a lui Pinochet a avut loc anul trecut, luna trecuta sau saptamana trecuta. Pentru mine timpul nu a trecut, iar amintirile au ramas intacte si ma simt de parca as fi ramas prins intr-o capsula de chihlimbar.
Patricio Guzmán

Dupa lovitura de stat, Patricio Guzmán, regizorul de mai tarziu al filmului The Pearl Button, a fost tinut in detentie pe Stadionul National din Santiago si amenintat cu executia. In 1973 a plecat din Chile, iar mai tarziu a devenit unul dintre cei mai apreciati regizori sud-americani, sase dintre filele lui avand premiera la Festivalul International de la Cannes, printre care: The Pinochet Case, Salvador Allende si Nostalgia for the Light.

pearl button patricio guzman


Asociatia Culturala Macondo


Infiintata in 2007, Asociatia Culturala Macondo detine o experienta considerabila in dezvoltarea de proiecte in domeniul cultural, cu precadere in cel cinematografic.

Ca distribuitor de filme, Asociatia Macondo a adus in Romania filme independente de succes pe plan internaţional precum Winter Sleep (de Nuri Bilge Ceylan), Heli (de Amat Escalante), Hannah Arendt (de Margarethe von Trotta), Incendii (regia Denis Villeneuve) şi altele.

Asociatia Culturala Macondo - site oficial
Contact: Rodica Dominteanu asociatia.macondo@gmail.com

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!