Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Violul vorbeste despre control si putere


violul actul sexual educatie sexuala
2008. In Italia, telefonul hotline national Telefono Donna Rape Helpline a pus in multe orase aceste postere cu crucificarea femeii pentru a creste nivelul de constientizare cu ocazia International Day for the Elimination of Violence Against Women. Previzibil, multi politicieni italieni conservatori au protestat vehement.

Violul vorbeste despre control si putere


Violul este efectul conceptiei din societatile patriarhale si traditionaliste in care femeia era "sfatuita" de parinti si de partener ca e firesc sa spuna "Da" la orice initiativa sexuala brutala sau mai putin brutala a barbatului. La acest lucru contribuiau toate institutiile statului, inclusiv biserica. Institutiile statului sunt conduse cu preponderenta de barbati. Si cand barbatii au puterea si controlul, le exercita. O femeie cu initiativa sexuala este si astazi privita de unele persoane ca fiind depravata.

viol act sexual educatia sexuala
De-a lungul vremii multe femei au fost practic abuzate de partener (sot), insa nici nu au constientizat acest lucru, considerand ca oricum asa "trebuie" sa fie actul sexual. Actul sexual era exclusiv pentru placerea barbatului. Si mai existau si alte considerente pentru care actul sexual era considerat nasol (mai ales pe timpul lui Ceausescu). Lipsa mijloacelor contraceptive si interdictia de a avorta facea ca femeia sa treaca in timpul actului sexual printr-o teroare.

Ceausescu a violat si ucis astfel, la nivel simbolic, multe femei.

Cand a aparut prima carte de educatie sexuala ilustrata in Romania dupa Revolutie, a fost intampinata cu scandal. Vocali in presa au fost mai ales unii reprezentantii ai Bisericii si unii politicieni care au dorit sa sisteze editarea.

Un proverb african spune cam asa:
Daca vrei sa distrugi un popor, distruge-i femeile.
Si alt proverb spune cam asa:
Daca educi un barbat, educi doar un barbat, daca educi o femeie, educi o intreaga generatie.
Si daca avem impresia ca daca am accepta aceste proverbe ca fiind reale, trecem intr-un extremism feroce, poate articolul de aici ne spulbera impresia.

Cristiana Alexandra Levitchi

este psihoterapeut, psiholog clinician, facilitator constelatii. "Sunt om si nimic din ce e omenesc nu-mi este strain" - vorba lui Terentiu a devenit motto-ul sau.

Toate articolele acestui autor

Foto: BuzzFeed, roseaposey

2 comentarii

 1. > Daca educi un barbat, educi doar un barbat, daca educi o femeie, educi o intreaga generatie.

  As argumenta ca zicala asta se situeaza tocmai in perspectiva traditionalista cu privire la rolurile sexelor. Ca si cand rolul barbatilor ca si educatori este (sau ar trebui) sa fie neglijabil.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. de fapt,,,, da; good point
   f corecta observatia

   Ștergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!