Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Come Baby


patrick besson come baby
Destinatia: Bangkok. Visez la asta de doua saptamani. La Paris aniversam centenarul nasterii lui Cioran [in 2011 - n. trad.]. In Thailanda sper sa experimentez noi neajunsuri ale fatalitatii de a te fi nascut. Am facut deja ocolul lumii cu aceasta intentie... si nu am fost dezamagit. Iar asta vreme de treizeci de ani. Am scris despre asta si o carte: L'âme est un vaste pays.

Despre Bangkok cunosteam doar publicitatea la Shangri La, manifestatiile pentru un fost premier miliardar prieten al saracilor si filmele fratilor Pang. Era vremea pentru mine sa ma infrunt realitatea.

Am primit o carte care m-a disuadat: Come Baby de Patrick Besson. La fel de interesanta si de incurcata ca o partida de sah blitz. Patrick, dupa ce s-a despartit de o tanara jurnalista la un saptamanal cu vedete (descriind hilar si crud cum s-au intalnit, viata de cuplu si despartirea) zboara la Bangkok. Si trece cam prin experientele prin care ma asteptam sa treaca. Exemple:
  1. Locuieste la Shangri La si ne avertizeaza: nu dati crezare nici unui cliseu pentru uzul turistilor. Camera sa se afla intr-un building alb aducand a HLM*. Nimic de-a face cu eleganta si inflorita cladire din ghidul wallpaper al Bangkokului.
  2. Cat despre mancare el precizeaza: redactorii ghidurilor turistice ne asigura ca au mancat ieftin in Thailanda, dar nu precizeaza si la ce restaurante sunt preturile acelea.
  3. Despre sex: "Nu venim in Thailanda pentru a ne satisface poftele sexuale, ci pentru a face o calatorie in tineretea noastra, cu posibilitatea de a o aranja dupa gust."
  4. Despre o modesta perversiune: armatura unui aparat dentar. Spune ca nu i se facuse niciodata pana atunci sex oral de o femeie care sa poarte o astfel de instalatie. Ce vrea el nu e fata, ci aparatul dentar. Atat cat pot eu intelege... chiar era nevoie sa caute atat de departe ceva ce putea gasi langa casa?
  5. In timp ce o tanara fata se masturbeaza cu o energie rece, cu ochii pe jumatate inchisi, descopera in fine ce a venit el sa afle la Bangkok: certitudinea ca placerea sexuala e inepta.
Mi-e clar ca voi ajunge la aceeasi concluzie ca Besson. Mi-e clar ca nu voi scrie o poveste mai buna a escapadei mele la Bangkok. Am scutit un voiaj. Mersi, Patrick!

* Habitation à Loyer Modéré, sistem de locuinte pentru cei cu venituri mici, dezvoltat in Franta incepand cu 1950 pentru a rezolva criza postbelica de locuinte .

Traducere din limba franceza de Dorin-Liviu Bîtfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!