Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Sa ne ajute Dumnezeu! Sanatatea mintala si religiasanatatea mintala religia anxietate depresie stres

Sanatatea mintala si religia


Pentru ca tot suntem in perioada in care milioane de oameni s-au calcat pe picioare pentru a-l vedea pe Papa Francisc I la prima sa vizita in Statele Unite, cercetatorii americani au (re)inceput sa se intrebe cu privire la beneficiile si dezavantajele religiei pentru sanatatea mintala.

S-ar parea ca persoanele religioase prezinta, in genere, mai putine simptome de depresie si de anxietate si o mai buna capacitate de a gestiona stresul. Sunt acele persoane care il simt pe Dumnezeu ca fiind iubitor si... "suportiv".

Reversul acestei situatii pentru sanatatea mintala este ca persoanele - religioase - care simt ca divinitatea este amenintatoare, punitiva si ca nu se pot increde in ea au nivel mai ridicat de stres si problemele care decurg din aceasta. 

Multe studii, realizate mai ales printre americani, au vazut o legatura posibila intre credintele religioase si sanatatea mintala. Un studiu din 2005, de pilda, realizat printre persoanele in varsta din zona golfului San Francisco, a indicat ca religia poate functiona ca o zona-tampon impotriva depresiei pentru oamenii cu probleme de sanatate; persoanele nereligioase si de asemenea cu o sanatate precara, in schimb, ar inregistra nivele mai mari ale depresiei.

Motivul pentru care persoanele credincioase ar fi mai putin afectate de depresie ar fi, potrivit dr. Harold G. Koenig, director al Centrului pentru Spiritualitate, Teologie si Sanatate al Duke University Medical Center, acela ca persoanele religioase reusesc datorita credintei sa ajunga la un sens al scopurilor lor si al vietii in general, dar, totodata, si sa afle un sens pentru lucrurile rele care li se intampla.

Partea negativa a credintelor religioase pentru sanatatea mintala apare atunci cand, in loc de propovaduirea iubirii si a compasiunii, se propovaduieste ura pentru necredinciosi, ceea ce e de natura sa creasca stresul si sa stimuleze eliberarea de hormoni ai stresului. Negativ pentru sanatatea mintala este de asemenea faptul ca multi credinciosi cred ca o problema de sanatate, precum adictia, e pedeapsa de la Dumnezeu, drept care e si mult mai putin probabil ca vor incerca sa se trateze.

Se pare de asemenea ca persoanele care cred ca Dumnezeul le-a abandonat ori care se intreaba cu privire la dragostea Domnului pentru ele prezinta un grad mai mare de distress emotional si chiar riscul unei morti premature.

Din pacate, aceste situatii negative pentru sanatatea mintala sunt foarte larg raspandite. Si negative, totodata, si pentru sanatatea morala...

Sursa: livescience.com

Un comentariu

  1. O parere ref rugaciune ce poate fi de un oarecare interes:
    http://www.transpersonalstudies.org/ImagesRepository/ijts/Downloads/Andreescu.pdf

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!