Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Bullying sau despre hartuirea copiilorbullying hartuire copii daisy chain kate winstlet

Ce inseamna bullying?


Fenomenul bullying este unul din ce in ce mai des intalnit in mediile scolare sau sociale ale copiilor. El este asociat cu hartuirea fizica, verbala sau emotionala, fie la gradinita sau la scoala, fie in mediile online. In aceasta din urma situatie, vorbim despre cyber-bullying. Daca victimele fenomenului bullying sunt copiii, agresorii se gasesc nu doar in randul copiilor, ci chiar adultii insisi pot deveni agresori. Desigur, vorbim despre o pozitie de autoritate pe care adultul o are intotdeauna fata de copilul vulnerabil si dependent de adult. Din pacate, fenomenul bullying este in continua crestere si in Romania. Abuzul fizic sau emotional lasa asupra celor mici amprente greu de gestionat ale caror consecinte se rasfrang asupra copilariei victimei, dar si asupra vietii sale adulte.

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Ce simptome se gasesc in randul victimelor fenomenului bullying?


Efectele bullying-ului asupra copiilor sunt foarte triste. Cei afectati pot dezvolta tulburari de comportament sau depresie, pot simti teama si anxietate profunda sau, si mai rau, pot dezvola ideatie suicidara. Victimele acestei forme de abuz se simt adesea excluse de catre ceilalti. Prin urmare, au dificultati de relationare si se simt singure.

Intr-un interviu despre fenomenul bullying si despre prevenirea si combaterea acestuia acordat pentru descopera.ro, Catalina Florea, directorul executiv al Asociatiei Telefonul Copilului declara:
Excluderea si mai ales umilirea reprezinta o lovitura psihologica foarte mare, cu efecte pe termen lung, precum pierderea increderii in sine si in ceilalti, introversie, alienare, teama, depresie, retragere, furie, chiar si razbunare. Momentul in care am realizat mai mult ca niciodată ca un astfel de proiect este vital a fost acela în care prima tentativă de suicid, prima spitalizare a unui copil si primul abandon scolar al unui copil premiant au fost cazuri preluate la 116 111, in legatura cu fenomenul bullying. Asadar, consecintele sunt dramatice, iar ceea ce este si mai dramatic este faptul ca nimeni nu vorbeste despre asta.

Bullying si Daisy chain


Luna octombrie reprezinta pentru Statele Unite ale Americii Luna Constientizarii Fenomenului Bullying. Cu aceasta ocazie, a fost lansat o scurta animatie care are rolul de a informa si de a constientiza populatia asupra hartuirii copiilor in forma bullying.

Daisy Chain este o animatie interactiva pe intelesul copiilor, regizata de Galvin Scott Davis si narata de actrita Kate Winslet. Animatia se gaseste si sub forma de aplicatie pentru telefoanele mobile. Animatia prezinta povestea unei fetite pe nume Buttercup Bree care este victima fenomenului bullying si care trece prin dificultatile specifice acestei experiente dureroase. Personajul prinde viata prin vocea cunoscutei actrite Kate Winslet care a declarat recent ca ea insasi, in scoala, a fost victima acestui fenomen. Ea spera ca prin intermediul aceastei animatii cei care sufera din cauza bullying -ului vor fi incurajati sa vorbeasca despre experienta lor si sa caute ajutor. De asemenea, filmul are rolul de a-i ajuta pe parinti sa inteleaga prin ce trec copiii lor atunci cand sunt hartuiti la scoala sau in mediile online.


Alexa Plescan

este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.

Toate articolele acestui autor

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Comentaţi la obiect, arătându-le preopinenţilor curtoazie şi respect. Nu sunt publicate comentariile injurioase, calomnioase şi de trolling. Ironia e admisă ca spirit, nu ca gratuitate. Semnătura e utilă şi un semn apreciat de politeţe.

Atentie, se interpreteaza!