Ultima ora

Viata lumii

Stiri

Evenimente

Cauta in revista

Conferinta de Psihanaliza 2015 la deschideregianina micu rodica matei psihanaliza srp
Psihanalistele Gianina Micu si Rodica Matei, in deschiderea Conferintei Internationale de Psihanaliza 2015

In cuvantul sau introductiv psihanalista Gianina Micu, fosta presedinta a Societatii Romane de Psihanaliza, a subliniat sensurile multiple ale temei conferintei de psihanaliza din acest an, "Psihanaliza limitelor, limitele psihanalizei", cu deosebire momentul aniversar marcat de aceasta conferinta - implinirea a 25 de ani de la infiintarea Societatii Romane de Psihanaliza. Gianina Micu a asezat un accent deosebit pe ideea de continuitate si a contextualizat psihanaliza si rolul ei in societate la iesirea din totalitarismul de dinainte de 1989, elogiind totodata eforturile fondatoare ale multor membri de seama ai Societatii, prezenti la aceasta conferinta si la acest ceas aniversar, asa cum vorbitoarea a tinut in mod deosebit sa sublinieze.

Expunand despre tema conferintei, coordonatorul stiintific din acest an, psihanalista Rodica Matei, a povestit si anecdota alegerii ei, pornind de la provocarea la brainstorming lansata de psihanalista Daniela Luca colegilor sai, ca fiecare sa propuna cate trei teme, urmand ca, dupa dezbateri, sa fie aleasa cea potrivita.

Repertoriind sensurile temei "Psihanaliza limitei, limitele psihanalizei", Rodica Matei a făcut trimiteri sugestive la limitele tehnicii psihanalitice, ale cadrului, ale inconstientului; la Analiza cu si fara sfarsit, cunoscuta lucrare a lui Freud, ca si la Marie Cardinal. Rodica Matei a mai aratat ca in psihanaliza se produce o continua deplasare a limitelor, rezultata din depasirea neputintelor determinate istoric. De pilda, poate cea mai semnificativa depasire actuala i se pare a fi descoperirea si explorarea zonei arhaice a psihicului. Tot o depasire a unei limite o reprezinta si progresul psihanalizei de la abordarea discursului pacientului la observarea discursului nonverbal al acestuia.

psihanaliza conferinta 2015

Raportandu-se la alte orientari psihoterapeutice, Rodica Matei a observat ca, dupa o initiala ezitare inaintea psihanalizei, din temerea unor costuri si investitii de timp, bani si efort prea mari, tot mai multi psihoterapeuti se orienteaza azi catre psihanaliza, uneori chiar migrand de la alte orientari. Care ar fi limita acestora din urma, de depasit in cadrul psihanalizei? Desigur, limita inconstientului. Inconstientul reprezentand tocmai domeniul de predilectie al psihanalizei.

Referindu-se la conferinta din acest an, organizata in contextul implinirii a 25 de ani de psihanaliza institutionala in Romania, Rodica Matei a afirmat ca s-a dorit realizarea unei "conferinte romanesti" (spre deosebire de precedentele editii internationale), doar pe "ultima suta" anuntandu-se Serge Frisch, presedintele Federatiei Europene de Psihanaliza. Si ca acest proiect le-a reusit pe deplin organizatorilor.

psihanalist Dorin-Liviu Bîtfoi psihoterapeut Bucuresti Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihanalist -in-formare, scriitor si jurnalist. A fondat si conduce AIPsA, Cafe Gradiva si Psihoo. Cea mai recenta carte publicata: Asa s-a nascut omul nou. In Romania anilor '50.

Toate articolele acestui autor

Vedeti aici filmul evenimentelor Conferintei Internationale de Psihanaliza 2015 >>>

Psihoterapeut Bucuresti - aici

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Atentie, se interpreteaza!